Adatvédelem és információszabadság

Nem az elmúlt 24 órában kezdődtek a problémák a kormányzati weboldalakkal

Kormányzati weboldal

A mai napon megjelent hírek szerint kibertámadás érte a magyar kormányzati informatikai rendszert. Azonban a médiában megjelent hibajelenségek nem ma jelentkeztek először. Mivel sorozatosan elérhetetlenné vált a kormany.hu weboldala, már március 23-án képernyőmentéseket készítettem az akkor még csak furcsának tartott hibaüzenetekről.

Akkor még azt hittem, hogy csak egy félresikerült informatikai frissítés vagy tervezett átalakítás áll a hibajelenség hátterében. Egyébként amikor a kormany.hu weboldala elérhetetlenné vált, akkor a www.kormany.hu címen keresztül elérhetőek voltak a tartalmak (mint ahogy most is).

A Belügyminisztérium híradása szerint az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot, annak nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül.

Kormany.hu

Ez egy ritkább hibaüzenet volt az elmúlt napokban (Kép: Gyömbér Béla, Forrás: kormany.hu, Dátum: 2016.03.23)

Természetesen elképzelhető, hogy a 2016. március 23-i hibaüzenetek (és a napokban tapasztalható lassulások, hibák) és a mai támadások között nincs összefüggés, de mindenképp közös vonás, hogy a kormany.hu címet érinti, a www.kormany.hu címet viszont nem, vagy csak korlátozottan.

Pénteken egyébként az Állami Számvevőszék (asz.hu) weboldala is hosszú időre elérhetetlenné vált (arról nem készült képernyőmentés, de emlékeim szerint a hibaüzenet lényege az volt, hogy „nincs jogosultsága a megtekintéshez”). A kormány közleménye szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító hálózatot és ezáltal a magyar emberek biztonságát.

Érdekes egybeesés, hogy Magyarország a kibernetikai védelem fejlesztését vállalta a pénteken zárult, a nukleáris biztonságról szóló washingtoni csúcsértekezleten, amelynek végén a részt vevő államok vállalásokat fogalmaztak meg és záródokumentumot fogadtak el – tájékoztatta az MTI-t Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom