Külföld

Nem új jelenség a drónnal történő cigarettacsempészés

Cigarettacsempészés

Bár a hazai média „új szintként” mutatta be az ukrán-magyar határon drónnal cigarettát csempészők esetét, a valóságban mindez már hónapok óta ismert, ha máshonnan nem, akkor a média korábbi híreiből. Például a 444.hu már nyáron megírta, hogy drónnal csempésztek cigarettát Ukrajnából Romániába. De Ukrajnában a drónnal történő csempészet már hónapokkal korábban megkezdődött.

Ami pedig az ukrán-román határon megtörténhetett, az nyilván megtörténhet az ukrán-magyar határon is. Főleg annak fényében, hogy a pár nappal ezelőtti fogással szinte mindenben megegyező hír jelent meg 2017. októberében a karpatalja.ma hírportálon, amiből kiderül, hogy „a csapi határőregység munkatársai a Határ–2017 határrendészeti művelet keretein belül letartóztattak egy csapatot, melynek tagjai cigarettát akartak átcsempészni a határ túloldalára.”

„Október 2-án éjjel Ungváron, az ukrán–szlovák határnál egy pilóta nélküli légi eszközre lettek figyelmesek a határőrök. Ezt követően néhány száz méterre a határtól rátaláltak két személyre, egyikük adóvevőt és éjjellátó felszerelést tartott magánál. Személyi iratokat nem találtak náluk.”

Molnár Tamás vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárként, 2018 februárjában arról számolt be, hogy volt már példa arra, hogy az ukrán határ mentén egyesek drónnal juttatták át az illegális dohányárut a határon: „az északkeleti határszakaszon egy helybeli állampolgár zúgásra lett figyelmes, majd kisebb puffanást hallott, hamarosan pedig egy drón húzott el felette. A helyszínre érkező rendőrök 220 doboz cigarettát találtak a közelben.”

Az ilyen tekintetben újabb fogásról egyébként már 2018.11.13-án beszámolt az ukrán DPSU honlapja, ami meglehetősen lassan, csak a mai napon ért el a hazai médiába. Bár az esetről a DPSU közleményén kívül nem találni további, érdemi információt, de van talán még egy-két érdekesség az ügyben.

Egyfelől igen érdekesnek tűnik számomra az a repülőgép felépítése. A DPSU Youtube csatornáján látható videofelvételek alapján például úgy tűnik, hogy a repülőgéppel az éjjeli sötétségben nem leszálltak (feltételezem eleve nem is így tervezték üzemeltetni: indítás-útvonalrepülés-oldás-visszatérés-ernyős ereszkedés), hanem az „ernyővel” ereszkedett le az ukrán oldalon.

ukrán drón

(Kép: Youtube/DPSU)

A médiában megjelent hírek szerint a „csempészeket Csap település közelében kapták el, és a rendfenntartó erők az ukrán oldalon még egy Volkswagen kisbuszra is rábukkantak, amiből négy ember éppen egy drónt pakolt meg cigarettával.”

 

Csakhogy a képek alapján szerintem a repülőgép már visszatérhetett a csempészútjáról (vagy esetleg a „rajtaütéskor” szakadt meg vele a kapcsolat) és egy mezőnek tűnő területen találtak rá a hatóságok. Mindebből számomra az következik, hogy vagy nem a kisbuszban, drónt pakolva találtak csempészekre, vagy egynél több repülőgépük volt.

Ha pedig már „megvolt” az aznapi csempészkör, akkor viszont egy adag csempészáru már Magyarországra került, viszont az nem ismert, hogy a magyar hatóságoknak volt-e párhuzamos akciójuk, vagy volt-e egyáltalán bármilyen együttműködés a magyar és az ukrán hatóságok között?

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld