Honvédelem és nemzetbiztonság

Nem találtak vevőre a magyar MiG-29-esek?

MiG-29

Még 2017-ben írtam egy kisebb összefoglalót az inkurrens magyar MiG-29-esek eladási kísérleteiről. Az első próbálkozás még 2011-ben történt, akkor még csak pár repülőgépet érintve. 2013-ban – orosz felülvizsgálatot követően – viszont már a többé-kevésbé teljes készletre lehetett licitálni, a kikiáltási ár akkoriban bruttó 10 milliárd forint volt. A korábbi sikertelen kísérleteket követően idén is megkísérelték az MNV segítségével a hadihasználhatatlanná vált eszközök értékesítését, 3 milliárd forint körüli összegért.

Most 19 darab MiG-29 típusú repülőgépet bocsátottak árverésre hajtóművekkel, illetve további 20 darab hajtóművel és 293 darab tartozékkal, rakétákkal. A haditechnikai eszközök egy csomagban, egy árverési tételként kerültek volna értékesítésre, az egyes elemekre önállóan licitálni nem volt lehetséges.

Az ügyletet vélhetően mindig is nehezítette, hogy a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti haditechnikai együttműködésről szóló 2002. december 20-án kelt megállapodás 6. cikke szerint az értékesítésére kizárólag az Oroszországi Föderáció Kormánya által kiadott előzetes, írásbeli beleegyezéssel kerülhet sor.

mig-29 árverés

(Forrás: MNV.hu)

Azt nem tudni, hogy volt-e komoly érdeklődő a repülőgépek iránt, illetve, hogy bárki is megfizette-e az árverési biztosítékot, de az értékesítési eljárás vélhetően megint kudarcba fulladt. Az árverési adatlapon ugyanis nincs nyoma annak, hogy bárki is licitált volna az eszközökre, a licitálási határidő pedig napokkal ezelőtt letelt. Igaz, az árverés hivatalos státusza egyelőre „lejárt”, vagyis még nem „lezárt” vagy „eredményhirdetett.”

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom