Honvédelem és nemzetbiztonság

Nem sikerült elsőre az MTI címadása az amerikai rakéták megvásárlása kapcsán

nasams

A nap egyik talán legfontosabb híre volt, hogy az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség – a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten. Az eseményről az MTI is beszámolt.

Maga az ügylet számomra nem nagy meglepetés, én is, és mások is írtak már erről több, mint egy évvel ezelőtt, és nem is olyan régen ismét. Amit talán kiemelnék a hírből, hogy a rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: hosszú, körültekintő munka végső szakaszához érkeztek. Szakembereik számos országot kerestek fel, számtalan lehetőséget vizsgáltak meg, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadják el.

Erre én is utaltam legutóbb, miszerint például a török ASELSAN HISAR-O is szóba jöhetett a kiválasztási folyamatban. David Cornstein elmondta, hogy a projekten több mint két éve kezdett el dolgozni a magyar honvédelmi miniszterrel.
nasams2
Budapest, 2020. augusztus 12. David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter (j) a légvédelmi rakétarendszer-komponensek vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása előtt Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A magyar kormányzat által végzett átvilágítás, gondos mérlegelés olyan szintű volt, hogy ennél körültekintőbb és gondosabb nem is lehetett volna. A magyar szakemberek minden országot meglátogattak, amely ilyen haditechnikai felszerelést gyárt, az Egyesült Államokban is több más gyártóval ismerkedtek meg – fejtette ki.

David Cornstein azt is hangsúlyozta: kívánsága, vágya, hogy Magyarországnak soha egyetlen rakétát se kelljen háborús helyzetben kilőnie. Utóbbi kijelentése kapcsán mindig eszébe juthat az embernek, hogy vajon milyen, a használatot  legalábbis jogilag korlátozó klauzulák kerülhetnek egy-egy ilyen szerződésbe.

Az MTI hír kapcsán a legérdekesebb így is az volt, hogy estére hivatalosan javították a híradást, ugyanis az eredeti, „Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszert a Magyar Honvédség” címet estére „Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség” címre módosították hivatalosan és kérték, hogy az MTI anyagát felhasználók is korrigálják a cikkeiket.

A pontosítás nem meglepő, hiszen az amerikai nagykövetség közleményében is az olvasható, hogy „a mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai Raytheon Technologies cég által gyártott AMRAAM (Fejlett Középhatótávolságú Levegő-Levegő) rakétákat. Az ügylet Külföldi Katonai Értékesítési és Közvetlen Kereskedelmi Értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.”

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom