Honvédelem és nemzetbiztonság

Nem mehetett a Gripen szombaton Szegedre

Gripen

Meglepő okból maradt el a IV. Szegedi Repülőnapok és Légiparádé programjának egyik leglátványosabbnak várt eleme, egy magyar Gripen vadászrepülőgép áthúzása. A szervezők a Facebook bejegyzésben tájékoztatták az érdeklődőket a program törlésének okáról.

Mint írják, a szegedi reptéri irányítást arról tájékoztatták, hogy a Gripen vadászrepülő előzetes repülési tervét a katonai légügyi hatóság szombat délutánig nem hagyta jóvá.

Hivatalos információt nem kaptak a törlés okáról, ez a hadrendben és szolgálatban lévő katonai gépek esetében nem is várható egy a polgári repülést irányító torony felé.

Mindez azért is különösen meglepő, mert a honvedelem.hu is beszámolt arról, hogy a szervezők szombatra várták a Magyar Honvédség gépeit: a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról Saab JAS 39 Gripen vadászgép áthúzása mellett az MH 86. Szolnoki Helikopter Bázisról érkezik a MI-17 szállító helikopter és ZLIN típusú Z-242 kiképző repülőgép, melyek dinamikus és statikus bemutatót is tartanak.

Különböző okok miatt idén és tavaly sem volt lehetőségem elmenni a szegedi repülőnapra, előtte azonban ott voltam. Két éve még jóval szerényebb programból gazdálkodott az akkor szerintem jól sikerült rendezvény.

Most egymás után jelennek meg az elégedetlen hozzászólások az egyiket idézem: „Gripen torolve, svajci kotelek torolve, szerb Galeb se jott el. A honvedsegi Mi-17 “dinamikus” bemutatoja is kimerult egy leszallasban Allati kivancsi lennek az okokra…”

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom