Honvédelem és nemzetbiztonság

Nem kap 270 milliárd forintot a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a VBÜ Zrt. a Miniszterelnöki Kormányirodához kerülhet

támogatás

Ahogyan épp a napokban írtam erről, 10 milliárd forintos mértékű fejlesztések is megfelelőek a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat számára. Tegnap valóban megjelent egy, a védelmi és biztonsági feladatokkal összefüggő beszerzések központosított rendszerének működéséhez és az ezzel kapcsolatos közfeladatok ellátásához szükséges forrás biztosításáról szóló rendelet a Magyar Közlönyben, de a portfolio.hu erről szóló cikke téved a most biztosított támogatás nagyságrendjében.

A döntés most Honvédelmi Minisztérium fejezet, 3. Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat cím javára 270.000.000 forint forrás biztosításáról szólt, és nem milliárdos tételekről, legalábbis a Magyar Közlönyben megjelent információk alapján. Arra volt már példa, hogy valamilyen rendelet tévesen jelent meg, ezt lehetséges korrigálni, de egyáltalán nem tekinthető gyakori esetnek.

A cikk másik része is féligazság, mert ugyan az MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság a 1.285.167.000 forint forrás címzettje, de azon belül az ügylet igazából a VBÜ-re, vagyis a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt-re vonatkozik.

Ami viszont inkább hírértékű lenne, hogy a korábban valóban az MNV Üzletviteli és Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság portfoliójába tartozó részvénytársaság kapcsán, 2020.06.26 dátummal bejegyzés alatt áll, hogy dr. Maróth Gáspár a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos a tulajdonosi joggyakorló, továbbá, hogy a VBÜ Zrt. egyedüli részvényese a Miniszterelnöki Kormányiroda.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom