Külföld

Nagy-Magyarország-térkép került az Ukrán Biztonsági Szolgálat célkeresztjébe

Hungary

Az MTI is beszámolt arról, hogy házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán.  A házkutatások során, a kelet-ukrajnai bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul.

Az eljárás alá vont szervezet közleménye példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében házkutatás céljából az ukrán titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét.

A KMKSZ  úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján, tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

Az ukrán SZBU honlapján leközölt hírek szerint a nyomozati cselekmények folytatódni fogak és a műveletet az ügyészség felügyelete alatt hajtották végre. Szerintük az ukrán biztonsági szolgálat engedélyezett házkutatásokat végzett az egyik helyi jótékonysági alapítvány képviselőinél.

Az eljárás célja az SZBU szerint elsődlegesen a külföldi alapnak az Ukrajna állam szuverenitásának megsértését célzó tevékenységekben való részvételével kapcsolatos információk ellenőrzése. A tárgyalást megelőző vizsgálat azt is vizsgálja, hogy egyes ukrán politikai körök milyen segítséget nyújtanak egy külföldi államnak.

Az SZBU közleménye szerint a házkutatások során számos olyan nyomtatott anyagot találtak, amelyek „Nagy-Magyarországot” népszerűsítik, és az etnikai autonómia megteremtését célozzák Kárpátaljában.  Az ukrán nyomozók „a vádlottak jogellenes tevékenységének bizonyítékaként” számítógépes eszközöket és egyéb anyagokat foglaltak le.

Épp nemrég írtam arról, hogy az SZBU milyen aktív és transzparens a működésével kapcsolatos beszámolók terén, például egy fegyverszállítmánnyal összefüggésben, de egyébként meglehetősen gyakoriak a kárpátaljai tevékenységükkel összefüggő híradások is.

Borítókép: wikimedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld