Honvédelem és nemzetbiztonság

Műveleti felderítőket keres a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

A napokban lettem figyelmes a profession.hu felületén megjelent álláshirdetésekre, amelyeket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat adott fel. Ezek között műveleti felderítőktől kezdve, villanyszerelőn át, kiberbiztonsági tanúsítási szakértő egyaránt szerepel.

A különböző titkosszolgálatokat információszerzéssel támogató Nemzetbiztonsági Szakszolgálat egyébként épp 25 évvel ezelőtt, 1996. március 27-én került megalapításra.  „A konszenzusos politikai elhatározás értelmében a titkosszolgálati eszközök alkalmazása egy különálló, a titkos információgyűjtésre feljogosított szervezetektől független, ilyenformán elfogulatlan intézményhez került kiszervezésre. Az NBSZ létrehozása megfelelt a rendszerváltáskor megfogalmazódott társadalmi-politikai elvárásoknak”olvasható a weboldalukon.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megújult weboldalán egyébként a kiemelt szerepet kapott az éghajlatváltozás problémaköre, és Zöld NBSZ menüpont alatt számos érdekesség olvasható. A titkosszolgálatok humán erőforrás menedzsmentjéről egyébként itt írtam korábban.

A titkosszolgálatokhoz való jelentkezések kapcsán mindenesetre nekem egy régi becsípődésem jut eszembe, amivel valamikor régen elég részletesen foglalkoztam. A magam részéről egészen biztos vagyok benne, hogy fantasztikus hírszerzési adatok lennének gyűjthetők külföldi állásportálok üzemeltetése segítségével (ami ebben az esetben nyilván fel sem merülhet).

Ami viszont igen, az az, hogy a különböző külföldi email szolgáltatókon keresztül az (de facto) ellenérdekelt szolgálatok milyen remekül informálódhatnak a jelentkezésekről (ami – a fenti esetben – még egy magáncég belső rendszerén is végigpörög), de ezt nyilván nem lehet megkerülni (illetve attól, hogy valaki jelentkezik, még nyilvánvalóan nem jelenti, hogy felvételt is nyer). Illetve emlékeim szerint, mintha az Információs Hivatalhoz csak jelöletlen postai levél útján lehetett volna jelentkezni.

Az NBSZ-hez egyébként itt lehet közvetlenül jelentkezni.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom