Külföld

Munkában az orosz dezinformáció

Dezinformáció

A tegnapi nap folyamán szenzációhajhász orosz dezinformáció jelent meg a máskülönben oroszbarátságát nem különösebben rejtegető oroszhirek.hu weboldalon. Az impresszum és a korábbi cikkek szerint a weboldal szakmaiságában Herceg Károlyhoz köthető, aki a Miskolci Egyetem Politológia szakán végzett, biztonságpolitikai szakirányon.

A szóban forgó cikk szerint egy kanadai újságíró tette közzé a Twitteren azokat a fényképeket, amelyeken az látható, hogy az amerikai harci gépeket, az orosz légierő repülőire megtévesztésig hasonlító színűre festik. Erre tekintettel tette fel az oroszhirek.hu cikkírója a kérdést, hogy az Amerikai Egyesült Államok vajon így készül végrehajtani a szíriai civil lakosság elleni légitámadásokat és az oroszokat, vagy a szír kormányerőket teszi majd felelőssé?

A kép a következő volt:

dezinformáció
A biztonságpolitikai szakértő ezek szerint nem tudja, hogy az Amerikai Egyesült Államok évtizedek óta használ a potenciális ellenségei színeiben (van észak-koreai, de például iraki festésű is) üzemeltetett vadászrepülőgépeket (ezeket hívják agresszor századoknak), amikkel leginkább a közel-légiharcot gyakorolják. Ennek szerepe ma már talán kevéssé fontos, hiszen elterjedtek a látótávolságon túlról is indítható, nagy hatékonyságú légiharcrakéták, amikkel például a délszláv válság időszakában, igen eredményesen küzdötte le az Amerikai Egyesült Államok a szovjet technikát.

Ettől függetlenül az agresszor századok manapság is léteznek, sőt, nem csak az Amerikai Egyesült Államok, hanem például Izrael légierejében is. A képen látható F/A-18 Hornet vadászrepülőgépek, ilyen módon történő hasznosításáról már több cikk is beszámolt, ezért is furcsa, hogy nem tud erről az oroszhirek.hu szakértője. Egyébként nem csak festésben hasonlóak ezek a repülőgépek, de repülési jellemzőkre is igyekeznek hasonló típust használni. Nem nehéz ezért némi rosszindulatnak tekinteni, hogy az új orosz „csodarepülőgép”, a T-50 imitációjára egy kivénhedt repülőgéptípust, egy F-5-öst alkalmaznak.

Ezeknek az „átalakított” repülőgépeknek tehát nem az a feladatuk, hogy éles bevetéseket repüljenek, hanem a pilóták, különösen a pilótanövendékek ezek ellen repülve gyakorolhatják be a harceljárásokat. Ettől függetlenül persze még mindig felmerülhetne, hogy most pont ilyen repülőgépeket telepítettek Szíria közelébe, ami természetesen teljesen abszurd. Már csak azért is, mert a képet egy videóból vágták ki, amely az egyik videómegosztó portálon elérhető.

A felvétel pedig, a leírás szerint, a Marine Corps Air Station Beaufort légibázison készült 2013-ban, amely az egyik agresszor század otthona. Egyébként ennél is érdekesebbek azok a valóban szovjet/orosz vadászrepülőgépek, amiket disszidálások, vagy nyomon nem követhető tranzakciók eredményeként gyűjtöttek be a nyugati országok a hidegháború idején. Ezeket nem egyszer csavarjaira szedve adták vissza a szovjet érdekszférába tartozó államoknak, de olyan is előfordult, hogy inkább „hadrendbe” állították azokat, hasonló célokra.

Érdekes és sajnálatos, hogy a nyilvánvalóan szándékos orosz dezinformációt milyen sokan kedvelték a különböző tartalommegosztó oldalakon, egészen biztosan jóval többen, mint amennyien ezt az írást fogják. Ez pedig elgondolkodtató…

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld