Külföld

Műholdfelvételeken a Hostomeli repülőtér pusztulása

A minden fél által csúcsra járatott információs és tömegmanipulációs hadviselés közepette meglehetősen furcsa arról írni, hogy bizonyos tekintetben mennyire egyszerű hiteles és pontos képet kapni, nyílt forrásból számazó eszközökkel, és az internet segítségével.

Mint korábban írtam, a csernobili események vizsgálatához például mérőállomások hálózata volt elérhető, melynek adataiból következtetéseket lehetett levonni, ráadásul mindezt két, független rendszer segítségével meg lehetett vizsgálni, majd összevetni ezeket a médiában elterjedt hírekkel.

A média – 2022.02.28-tól kezdődően – egy fizetős műholdszolgáltató, MAXAR képeit hozta le a Hostomel melletti repülőtér pusztulása kapcsán. Akkor, a 2022.02.27-re datált felvételek alapján látszódott a hangárok megsérült állapota, és a repülőtér környezete.

Forrás: usatoday.com/MAXAR TECHNOLOGIES

A MAXAR szolgáltatása azonban nem érhető el bárki számára, viszont Ukrajnáról open source képek is elérhetők az ESA / Sentinel 1-2 műholdak segítségével.

smoke

A Hostomel repülőtér feletti ellenőrzés megszerzéséért már 2022.02.27-ét megelőző napokban is harcok dúltak, és ez más platformon addig is nyomon követhető volt.

Hostomel20220226

A fenti kép 2022.02.26-án készült a repülőtérről. A képen szerintem elég jól látszódik a három füstoszlop a futópályák mellől. Mint ahogy az is, hogy a nagyobb méretű hangárok még sértetlenek voltak aznap.

Hostomel202202263

Ennek a műholdnak van egy speciális szűrője, amivel eredetileg tüzeket lehet felderíteni, de ebben az esetben kiválóan látszódik (sárga-vörös foltok), hogy a füstoszlopok környékén, illetve attól függetlenül hol voltak még forró pontok a környéken.

Azokon a területeken egyébként, ahol az elmúlt napokban intenzív harcok folytak, szinte folyamatos felhőtakaró volt, ami megnehezíthette a professzionális műholdas felderítés egy részét is.

Másfelől furcsa szembesülni azzal is, hogy manapság ilyen felvételek, illetve információk bárki számára elérhetők. Mindez néhány évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt.

Képek forrása: ESA/Sentinel 1-2

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld