Honvédelem és nemzetbiztonság

Módosultak az idei évre tervezett katonai gyakorlatok és kiképzési rendezvények

takuba

Ahogyan nemrég írtam: a Magyarország területén történő, külföldi fegyveres erők átvonulásával is járó gyakorlatoknak és kiképzési rendezvényeknek nem sajtóközlemények teremtik meg a jogalapját, hanem jogi normák.

Az idei évre tervezett rendezvényeket a 2022. évi határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezéséről szóló 1880/2021. (XII. 7.) Korm. határozat tartalmazza.

Ezt a norma még az orosz-ukrán konfliktus jelenlegi, nyilvános eszkalációját megelőzően született, így nem meglepő annak módosítása (ami egyébként is, szinte minden évben megtörténik)

A mai nappal hatályosult az első módosítás, ami alapján elmondható, hogy a gyakorlatok és kiképzési rendezvények volumene térben és létszámban is nőni fog, mindez pedig kihat a Magyarországra érkező, külföldi katonák számára is.

Ezek közül kettőt emelnék ki. Egyrészt a BLACK SWAN/JACKAL CAVE különleges műveleti gyakorlat létszáma a tervezett 300-hoz képest 600-ra módosul. Másrészt a 450 fősre tervezett V4 EUBG felkészülési rendezvények helyszíne nem kizárólag Lengyelország lesz, hanem Magyarországra is kiterjed majd.

Összességében egyik sem tekinthető önmagában rendkívülinek, hiszen ezeknél jóval nagyobb méretű gyakorlatok is zajlottak már az utóbbi években a térségünkben, de mindenképp jelzésértékű a változások iránya.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom