Honvédelem és nemzetbiztonság

Módosultak a haditechnikai tevékenységre vonatkozó szabályok

Lynx

Egy új kormányrendelet módosította ugyanis a haditechnikai tevékenység engedélyezésének és a vállalkozások tanúsításának részletes szabályairól szóló 156/2017. (VI. 16.) korábbi kormányrendeletet.

A módosítás egyik indoka a katonai technológia és felszerelések kivitelének ellenőrzésére vonatkozó közös szabályok meghatározásáról szóló 2008/944/KKBP tanácsi közös álláspont módosításáról szóló, 2019. szeptember 16-i (KKBP) 2019/1560 tanácsi határozatnak való megfelelés.

Ennek nyomán például a hatóság az engedélykérelmek elbírálása, valamint a kiadott engedélyekkel kapcsolatban felmerült új tény, adat, körülmény vizsgálata során a közös álláspont végrehajtására kiadott felhasználói útmutatóban foglaltakat is figyelembe véve jár majd el.

A hatóság továbbá minden év június 30-ig tájékoztatást ad az Európai Külügyi Szolgálatnak az előző naptári évre vonatkozó katonai technológia- és felszereléskivitelről, valamint a tanácsi közös álláspont végrehajtásáról.

Emellett az engedélyeket kiadó Haditechnikai Véleményező Munkacsoport tagjainak kinevezési rendje is módosult, méghozzá úgy, hogy ezentúl a honvédelemért felelős miniszter mellett a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos saját maga is jelöl ki munkacsoport tagot.

Borítókép: wikimedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom