Honvédelem és nemzetbiztonság

Módosul Magyaroszág afganisztáni szerepvállalása

afganisztáni

A kormány Magyarország szövetségesi kötelezettségeinek teljesítése és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) katonai képességének fokozása érdekében visszavonta az afganisztáni Eltökélt Támogatás Műveletben (RSM) történő magyar katonai szerepvállalásról szóló korábbi, 1730/2014. (XII. 12.) számú korm. határozatot, és új felajánlást tett.

A magyar szerepvállalás tekintettel van az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveletek befejezésére és az Eltökélt Támogatás Művelet (RSM) 2015. évi elindítására, továbbá figyelemmel van a NATO és az Afganisztáni Iszlám Köztársaság között 2014. szeptember 30-án kötött megállapodásra egyaránt, a feladatok végrehajtására a kormány 1.071.000.000 forintot szán.

A kormány az afganisztáni Eltökélt Támogatás Műveletben (RSM) történő magyar katonai szerepvállalásról szóló 1217/2020. (V. 14.) korm. határozatával engedélyezte, hogy a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 30 fős (váltási időszakban 60 fő) Biztosító Szakasz az RSM, vagy az azt felváltó, NATO vezetésű támogató műveletben, a közreműködő erők védelmében és biztosításában részt vegyen.

Emellett engedélyezte, hogy a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 70 fős (váltási időszakban 140 fő) Biztosító Szakasz II. az RSM, vagy az azt felváltó, NATO vezetésű támogató műveletben, a Training, Assist, Advice Command-West (TAAC-W), Herat-i bázison, a közreműködő erők védelmében és biztosításában részt vegyen.

Végezetül engedélyezte, hogy a Magyar Honvédség állományából egy legfeljebb 50 fős (váltási időszakban 100 fős) Különleges Műveleti Kontingens az RSM, vagy az azt felváltó NATO vezetésű műveletbe tartozó feladatok ellátása érdekében részt vegyen, és azt is, hogy a Magyar Honvédségnek az RSM, vagy az azt felváltó NATO vezetésű műveletben részt vevő erői logisztikai támogatásának biztosítására egy 30 fős (váltási időszakban 60 fős) Nemzeti Támogató Elem kerüljön kitelepítésre Afganisztánba.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom