Honvédelem és nemzetbiztonság

Miniszteri biztost kapott magyar-amerikai védelmi együttműködés

amerikai

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a 41/2020. (VII. 31.) HM utasítással miniszteri biztost nevezett ki a Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya közötti, a védelmi együttműködésről szóló megállapodás (a továbbiakban: DCA) II. cikk 7. pontja szerinti „DCA Végrehajtási Megbízotti” feladatok ellátására.

A most kinevezett dr. Babos Tibor ezredes feladata lesz majd a kapcsolatot tartani az Amerikai Egyesült Államok kijelölt végrehajtási megbízottjával, illetve ellátni a tárcaszintű koordinációs feladatokat a Honvédelmi Minisztérium és az érintett minisztériumok között.

A miniszteri biztos a kapcsolatfelvételről és az általa tett intézkedésekről tájékoztatja majd a honvédelmi minisztert és a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárát. A feladatainak ellátása érdekében valamennyi érintett honvédelmi szervezettel közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, adatok bekérésére lesz jogosult.

A miniszteri biztos a Honvédelmi Minisztériumon belül az önálló szervezeti egységeknek utasítást adhat a feladatával összefüggésben, azonban tevékenysége ellátásában külön titkárság nem fogja segíteni. Az egyezményről és a Végrehajtási Megbízott feladatairól korábban itt írtam.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom