Adatvédelem és információszabadság

Miután felismerte, kitakarta F. Imre arcát a Google

Google kitakarta

Hatalmas médiasikert aratott annak a személynek a története, akit a Google Street View szolgáltatása ért „kiszolgáltatott helyzetben,” a zalaegerszegi Tó utcában. A Blikk által F. Imreként azonosított személy története első és sokadik olvasatra is vicces, azonban van olyan olvasata is, amit még érdemes talán megemlíteni.

Az a tény ugyanis, hogy sikerült valakit egyértelműen beazonosítani a Google Street View szolgáltatásával a rendszer korántsem kívánt hibáját is jelzi egyben. A hiba egyik eleme, hogy a képeket feldolgozó mesterséges intelligencia nem volt elég intelligens ahhoz, hogy a földön észlelt embert megfelelően beazonosítsa, és kitakarja az arcát (valamiért a jobb kézfej volt elmosva).

google

Kitakarás után (Google, 2018.11.12) és előtt (Millásreggeli/Facebook/Google 2018.11.08)

Másik oldalról, adatvédelmi szempontból, mindig érdekes kérdés, hogy milyen adatkör tekinthető anonimizáltnak, hiszen egy kisebb közösségben, falun egy egyedibb kerékpár is tökéletesen beazonosít valakit, ha kitakarja a Google az arcát, ha nem. Perzse, itt szeretnék arra is rámutatni, hogy a Google szép csendben azért kitakarta F. Imre arcát.

blikk

Kitakarás után (Google, 2018.11.12) és előtt (Blikk/Google 2018.11.08)

Ennek persze van olyan olvasata is, hogy erre (pontosabban a földön fekvő F. Imrére) még a mesterséges intelligencia sem számíthatott, amikor pedig egyértelművé vált a probléma, akkor úgy korrigált a rendszer, ahogy eleve kellett volna.

Megjegyzem, érdekes kérdés az is, hogy vajon a hírek jutottak el a Google központba (mert például valaki bejelentette), vagy egy mesterséges intelligencia figyelt fel a szokatlan intenzitású forgalomra, és így derült fény a beavatkozási igényre?

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom