Külföld

Minszk: az oroszoknak lett volna ideje elrepülni, de nem tervezték azt

minszk

Megoldás helyett tovább bonyolódik a Wagner katonák ügye Minszkben. A fehérorosz BELTA hírforrás szerint továbbra is tömeges zavargások előkészítésével vádolják Nikolai Statkevics-t, Szergej Tikhanovsky-t, és más személyeket akik lehetséges, hogy kapcsolatban álltak az elfogott oroszokkal.

A BELTA szerint, a nyomozás során folytatni fogják a Fehéroroszországban zajló tömeges zavargások előkészítésében és rendezésében részt vevő személyek azonosítását. A vizsgálatok tehát tovább folytatódnak. Érdemes talán kitérni arra is, hogy az első fehérorosz nyilatkozatok szerint igaz ugyan, hogy harmincnéhány személyt elfogtak, de összességében mindegy kétszáz személy keresnek.

A TASZSZ orosz hírügynökség tegnap este lényegében ugyanezeket a híreket erősítette meg, Ivan Noskevic-re hivatkozva, aki a fehérorosz elnökkel, Alexander Lukashenkoval  is találkozott. Megerősítette, hogy az oroszok továbbra is őrizetben maradnak. A TASZSZ szerint a nyomozás során az elfogottak beszámolóiból rekonstruálhatók a történtek, illetve a telekommunikációs eszközeiket is sikerült a nyomozóknak feltörni.

A beszámoló alapján néhányuknak igen komoly harci tapasztalatuk van és szinte mindegyikük a Wagner csoporthoz tartozik. A fehérorosz vizsgálóbizottság szerint az oroszok nem terveztek a 10:50-es járattal Isztambulba távozni. Érdekesség, hogy az orosz befolyástól függetlenül Ivan Noskevich az FBI-al és az amerikai nagykövetséggel is igyekezett az utóbbi időben munkakapcsolatot kialakítani.

Ahogy korábban említettem, Kijev is bejelentkezett az elfogott orosz zsoldosok egy részének kiadatásáért Minszkben, amit érdekes megvilágításba helyez, hogy az ukránokkal épp most írnak alá adatmegosztási megállapodást a BELTA szerint, és a további együttműködési lehetőségeket keresik a határőrizettel összefüggésben.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld