Honvédelem és nemzetbiztonság

Miért kellett távoznia az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjének?

Alkotmányvédelmi Hivatal

Tették fel sokan a kérdést, miután tegnap a Magyar Közlönyben megjelent egy határozat, amely szerint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter javaslatára úgy döntött Orbán Viktor miniszterelnök, hogy dr. Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját e tisztségéből – 2020. szeptember 15-ei hatállyal – felmenti.

A kérdésre a választ vélhetően kevesen tudják, hárman biztosan, én pedig egészen biztosan nem írtam volna erről többet, ha történetesen nem az jelenik meg a hír újságírói elemzése kapcsán a Magyar Nemzetben, ami, és a Népszavában, ami.

Időrendiségében a Magyar Nemzet újságírója írt előbb egy cikket ma reggel, ami bizonyos értelemben akkor, és azóta is túlmutat a többi cikk elemzésein, ideértve a saját írásomat is (még tegnap estéről), aminek több mondata, bekezdése visszaköszön egyébként az mno.hu felületén, forrásmegjelölés nélkül, ami akár zavarhatna is, de inkább örülök neki.

De most nem ez az érdekes, hanem az, hogy a cikk arról számol be, hogy a döntés lényegében „azonnali menesztés” volt, formailag betartva azonban az ilyenkor szokásos utat. Már eleve a cikk címe is provokatív, már-már mesterkélt, amikor dr. Kiss Zoltán vezérőrnagyot „fiatal főnöknek” nevezi (még akkor is, ha tényszerű).

Node, az írás lényege – és ebben jóval túlmutat az összes további cikken – a helyzet elemzése, mely szerint „az a tény, hogy még csak megbízott főigazgatót sem neveztek meg, jelzi, hogy valamilyen rendkívüli esemény miatt vált szükségessé azonnali menesztése. Ilyen lehet például az általános bizalomvesztés éppúgy, mint az AH valamelyik műveletének kudarca, azt azonban soha nem fogja megtudni a közvélemény, hogy mi indokolta pontosan a tábornok menesztését.”

A mno.hu tehát egyértelműen úgy állította be a történteket, mint ami egyértelműen valamilyen, dr. Kiss Zoltán vezérőrnagy személyét, vezetői tevékenységét érintő problémára vezethető vissza. Csak érdekesség, hogy az origo.hu nem, a PS pedig alig foglalkozott a témával. Nem úgy a Népszava, amely megkérdezte a Belügyminisztériumtól a címben feltett kérdést, és választ is kapott rá.

A minisztériumtól kapott tájékoztatásban pedig az áll, hogy „Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy úr és az általa korábban irányított Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével Pintér Sándor belügyminiszter úr rendkívüli mértékben elégedett. Sőt, Pintér Sándor még gratulált is az Alkotmányvédelmi Hivatal elért eredményeihez, a főigazgató irányításával végzett munkájához.”

Összességében tehát az az első ránézésre furcsa helyzet állt elő, hogy a „kormányközeli” mno.hu a menesztés kapcsán a problémákra, a „kormánytól távoli” nepszava.hu (elnézést a leegyszerűsítésért) pedig annak hiányára hívta fel a figyelmet (még akkor is, ha ez utóbbi a Belügyminisztérium gondolatainak tolmácsolását jelenti ebben az esetben).

Az már csak hab a tortán, hogy egybeolvasva minden forrást az a konklúzió vonható le az eseményekből, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úgy kérte Orbán Viktortól Kiss Zoltán azonnali hatályú menesztését, hogy egyébként ő  maga teljes mértékben elégedett volt a munkájával.

Dr. Kiss Zoltán „átmeneti utódja” feltehetőleg valamely helyettese, Dr. Bárdos Szabolcs nb. dandártábornok, vagy Dr. Bordás Tímea nb. ezredes lehet, legalábbis az Alkotmányvédelmi Hivatal szervezeti felépítését bemutató ábra alapján, amely még nem frissült.

Borítókép: Máthé Zoltán / MTI

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a kövekezőről:

 

Ajánlott tartalom