Külföld

Megtört a jég: Kanadát, Norvégiát és az Egyesült Államokat is beengedte az PESCO-ba az EU

PESCO mobility

Korábban írtam arról, hogy a nem EU államok “becsatornázása” annyira komoly kérdés volt, hogy Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter külön is kitért rá az egyik parlamenti bizottsági beszámolójában: “jelenleg vitatott kérdés, és sokat foglalkozunk a harmadik államok PESCO-projektekbe történő részvételével. Itt nincs teljes összhang az Európai Unió tagállamai között. Mi egy nyitottabb, megengedőbb, rugalmasabb álláspontot képviselünk ebben a kérdésben.”

Úgy tűnik, hogy a hazánk által képviselt irány többségi állásponttá vált, mivel az EU tegnap bejelentette, hogy Kanada, Norvégia és az Egyesült Államok felkérést kap a katonai mobilitásra vonatkozó projektben való részvételre. Ez nyilván nem feltétlenül és kizárólag magyar érdekérvényesítés eredménye, bár állítólag a PESCO mozaikszót eleve egy magyar hölgy találta ki.

A sajtóközlemény szerint miután Kanada, Norvégia és az Egyesült Államok kérelmet nyújtott be a katonai mobilitásra vonatkozó PESCO-projektben való részvétel iránt, a Tanács a tegnapi napon kedvező határozatokat fogadott el, amelyekben felhatalmazta a projekt koordinátorát – Hollandiát –, hogy a három országot felkérje a részvételre. A harmadik államok közül elsőként Kanada, Norvégia és az Amerikai Egyesült Államok kap tehát felkérést a PESCO-projektben történő részvételre.

A katonai mobilitásra vonatkozó PESCO-projekt egy olyan stratégiai platform, amely lehetővé teszi a katonai személyzetnek és eszközöknek az EU egészén belüli gyors és zökkenőmentes mozgását – a vasúti, közúti, légi és tengeri útvonalakon egyaránt. Ez igen fontos az uniós biztonság és védelem, annak felkészültsége és rezilienciája, valamint az uniós KBVP-missziók (KBVP akatt értsd: közös biztonság- és védelempolitika) és -műveletek szempontjából is.

Már csak az a kérdés, hogy vajon lesz-e meglepetés, lesznek-e még csatlakozó államok? Csak emlékeztetőül: a védelmi ipart féltő uniós államok egyáltalán nem feltétlenül örülnek a harmadik országoknak. Itt távolról nézve a francia érdekérvényesítés mintha gyengébb lett volna (ők sajtóhírek szerint az USA-t nem látták szívesen a PESCO környékén), míg a német-norvég és német-kanadai együttműködés eddig is remekül haladt, igaz más területeken (pl. Type 212).

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld