Külföld

Megorroltak az angol drónozók a HMS Queen Elizabeth felett repkedő amatőr csoportra

Queen

Az utóbbi napok egyik legjobban felkapott biztonsági incidense volt, amikor kiderült, hogy egy párszáz fontos drónnal sikeresen, bár engedély nélkül landoltak amatőr drónozók Anglia legnagyobb hadihajójára, a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozóra. Előbb brit, majd nemzetközi média is „felkapta” a különös hírt.

A szokatlan manővert végrehajtó Black Isle Images csoport egyik tagja egyébként már július 20-án is közzétett olyan videót a Facebook oldalán, ahol jól látható, hogy a drónnal közvetlenül a hadihajó felett repültek el. Egy későbbi, július 23-i videóval akartak végül elbúcsúzni a valóban impozáns hajótól, és talán nem is gondolták, hogy hamarosan viszontlátják majd.

Ehhez képest óriási volt a meglepetésük, amikor augusztus 9-én ismét visszatért hozzájuk a HMS Queen Elizabeth, aminek a környékén egyébként több alkalommal is készülhetett drónfelvétel. A leszállással kapcsolatos incidens bemutatásához a média ugyanis két-három olyan videofelvételt használ, amik valószínűleg nem egy időpontban készültek.

Érdemes ezért áttekinteni, hogy milyen videók keringenek az interneten. A legelső felvétel július 20-án került ki Black Isle Images Facebook oldalára. Ezen egy kék-fehér hajó áll a HMS Queen Elizabeth mögött. Ez a video egyébként augusztusban ismét feltöltésre került.

Július 23-án egy újabb videó került fel a Facebook oldalra. Ezeken a felvételeken a hajó környezete eltérő képet mutat, például már nem áll hajó a HMS Queen Elizabeth mögött. Végül van egy harmadik felvétel is, ami a BBC weboldalán érhető el, és amely ugyancsak egy másik napon készülhetett, ugyanis azon már egy fehér hajó áll a kikötőben, a kék-fehér helyén.

Miután azonban a Black Isle Images csoport tevékenysége a média, és persze a védelmi minisztérium látókörébe került a leszállással, meglehetősen furcsa helyekről is támadások érték őket. Most az angol amatőr drónkedvelők, és persze a professzionális drónhasználók is attól tartanak, hogy az eset miatt szigorítani fogják a drónok használatának szabályait.

A Black Isle Images tagja azonban amellett, hogy sajnálja a kialakult helyzetet (amit egyébként „stresszes napoknak” élt meg), az érdeklődő médiában mégis arra figyelmezteti a hajó védelméért felelős hatóságokat: a drón akár két kilogramm Semtex robbanóanyagot is a fedélzetre szállíthatott volna, emiatt pedig nyilvánvalóan módosítani kell a szabályokon.

 

A HMS Queen Elizabeth egyelőre még csak tesztutakon vesz részt, a tervek szerint valamikor 2020 második felétől, talán 2020 októbertől lesz bevethető. Ennek megfelelően a felderítő és elhárító rendszereinek egy része még nem aktív és nem teljesen kiépített. Ettől függetlenül természetesen a hajó védelmére ebben a fázisban is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Nemrég Magyarországon is reflektorfénybe került a drónelhárítás, amikor az Országgyűlési Őrség részére, 40 mm-es gránátvetőt kívántak beszerezni. Az eszköz rendszeresítése mellett akkor az volt az érv, hogy drónok ellen tervezik majd felhasználni, egy speciális háló kilövésével. Mint arról korábban már írtam: a drónelhárításnak léteznek már fejlettebb eszközei is.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld