Queen

Az utóbbi napok egyik legjobban felkapott biztonsági incidense volt, amikor kiderült, hogy egy párszáz fontos drónnal sikeresen, bár engedély nélkül landoltak amatőr drónozók Anglia legnagyobb hadihajójára, a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozóra. Előbb brit, majd nemzetközi média is “felkapta” a különös hírt.

A szokatlan manővert végrehajtó Black Isle Images csoport egyik tagja egyébként már július 20-án is közzétett olyan videót a Facebook oldalán, ahol jól látható, hogy a drónnal közvetlenül a hadihajó felett repültek el. Egy későbbi, július 23-i videóval akartak végül elbúcsúzni a valóban impozáns hajótól, és talán nem is gondolták, hogy hamarosan viszontlátják majd.

Ehhez képest óriási volt a meglepetésük, amikor augusztus 9-én ismét visszatért hozzájuk a HMS Queen Elizabeth, aminek a környékén egyébként több alkalommal is készülhetett drónfelvétel. A leszállással kapcsolatos incidens bemutatásához a média ugyanis két-három olyan videofelvételt használ, amik valószínűleg nem egy időpontban készültek.

Érdemes ezért áttekinteni, hogy milyen videók keringenek az interneten. A legelső felvétel július 20-án került ki Black Isle Images Facebook oldalára. Ezen egy kék-fehér hajó áll a HMS Queen Elizabeth mögött. Ez a video egyébként augusztusban ismét feltöltésre került.

Július 23-án egy újabb videó került fel a Facebook oldalra. Ezeken a felvételeken a hajó környezete eltérő képet mutat, például már nem áll hajó a HMS Queen Elizabeth mögött. Végül van egy harmadik felvétel is, ami a BBC weboldalán érhető el, és amely ugyancsak egy másik napon készülhetett, ugyanis azon már egy fehér hajó áll a kikötőben, a kék-fehér helyén.

Miután azonban a Black Isle Images csoport tevékenysége a média, és persze a védelmi minisztérium látókörébe került a leszállással, meglehetősen furcsa helyekről is támadások érték őket. Most az angol amatőr drónkedvelők, és persze a professzionális drónhasználók is attól tartanak, hogy az eset miatt szigorítani fogják a drónok használatának szabályait.

A Black Isle Images tagja azonban amellett, hogy sajnálja a kialakult helyzetet (amit egyébként “stresszes napoknak” élt meg), az érdeklődő médiában mégis arra figyelmezteti a hajó védelméért felelős hatóságokat: a drón akár két kilogramm Semtex robbanóanyagot is a fedélzetre szállíthatott volna, emiatt pedig nyilvánvalóan módosítani kell a szabályokon.

 

A HMS Queen Elizabeth egyelőre még csak tesztutakon vesz részt, a tervek szerint valamikor 2020 második felétől, talán 2020 októbertől lesz bevethető. Ennek megfelelően a felderítő és elhárító rendszereinek egy része még nem aktív és nem teljesen kiépített. Ettől függetlenül természetesen a hajó védelmére ebben a fázisban is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

Nemrég Magyarországon is reflektorfénybe került a drónelhárítás, amikor az Országgyűlési Őrség részére, 40 mm-es gránátvetőt kívántak beszerezni. Az eszköz rendszeresítése mellett akkor az volt az érv, hogy drónok ellen tervezik majd felhasználni, egy speciális háló kilövésével. Mint arról korábban már írtam: a drónelhárításnak léteznek már fejlettebb eszközei is.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld

IAF
Külföld

Oron

A napokban átvette legújabb hírszerző/felderítő repülőgépét, az Oront az izraeli légierő. A hírről egész sok ...