Külföld

Meglepően gyorsan és hatékonyan rendszeresítette Azerbajdzsán a török csodafegyvert

Operation Spring Shield

A török Operation Spring Shield offenzíva egyik legnagyobb meglepetése volt a török drónok, azon belül is a Bayraktar TB2 típus harctéren nyújtott teljesítménye. A sikeres bevetéseiről szóló felvételek elárasztották a médiát, amikről legutóbb egy részletesebb összefoglalóban én is írtam.

Ugyancsak márciusban írtam arról, hogy a sikereket elemző média mellett a török hadiipart összefogó SSB is begyújtotta a propaganda-rakétát, a beavatkozásról szóló hírek óta egymást érték az SSB weboldalán a Bayraktar TB2 alkalmazásáról szóló videók és hírek.

Dr. İsmail Demir, az SSB vezetője pedig akkoriban személyesen megtekintett mindent, amihez a drónnak köze volt, vagy lehetett. A török erőfeszítések viszonylag gyorsan eredményt hoztak, hiszen 2020 június végén már arról szóltak a beszámolók, hogy Azerbajdzsán komolyan érdeklődik a fegyverrendszer iránt.

A beszerzés sikeréről a Hegyi-Karabah régióban most fellángolt konfliktus tanúskodik, hiszen egymást érték a beszámolók arról, hogy Azerbajdzsán Bayraktar TB2 típusú drónokkal semmisített meg örmény állásokat, többek között 9K33-as légvédelmi rakétakomplexumokat.

Mint az ismert Törökország a konfliktusban Azerbajdzsánt támogatja, úgyhogy a fegyverszállítás egyáltalán nem meglepő, az viszont annál inkább, hogy a talán még 2020 júliusában is tárgyalások alatt levő üzlet eredményeként, mindössze két-három hónappal később az azeri katonák nemcsak repülni, üzemeltetni képesek az eszközt, hanem még a talán legkeményebb célpontnak számító légvédelmi komplexumokat is képesek megsemmisíteni.

Mindez még akkor is meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Azerbajdzsán régóta alkalmaz UAV eszközöket, amelyek forrása eddig leginkább az izraeli IAI gyártó volt, illetve ezek mellett saját eszközöket is gyártanak.

Fotó: wikipedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld