Külföld

Meglepőek az utolsó sugárzási adatok Csernobilból

A napokban egyre több cikk jelent meg arról, hogy a csernobili atomerőmű környékén megemelkedett sugárzási szintet mértek a mérőállomások, majd lekapcsolták őket. Ennek úgy tűnik, hogy minden részről elfogadott magyarázata az orosz katonai járművek által felvert por volt.

Előre szeretném hangsúlyozni, hogy ha történt is bármi, ami esetleg túlmutat az orosz járművek által felvert por kategóriáján (amit Aszódi Attilától kezdve a területért felelős ukrán ügynökség, a DAZV is állít), az egészen biztosan nem eszkalálódott tovább, mivel a szomszédos mérőállások nem mutattak és jelenleg sem mutatnak jelentősebb eltérést, így vélhetően a jelenség nem több egy lokális problémánál.

Egy alkalmazás, SaveEcoBot adataiból (később még írok róla) jól nyomon követhető, hogy az erőmű környékének nyugati, illetve északi részén volt tapasztalható egy növekmény néhány száz nSv/h értékről 3000-4000 nSv/h értékre. Ennek időpontja változatos, az első kiugró értékek itt 2022.02.24 22:20-22:40 körül jelentek meg. De volt mérési pont, ami még másnap, vagyis 2022.02.25 01:00-kor is működött, és nem mutatott eltérést.

Az alkalmazás adatai alapján a mérési pontok a kiugró értékeknél nem a megszokott frekvenciával jelentették a megemelkedett adatokat, hanem attól függetlenül aktiválódtak és jelentettek.

Ezeken a mérési pontokon (az összesnek egy jelentős részén, de korántsem mindegyiken) tehát volt egy jelentősebb növekmény aznap. Mindez nem mondható el azonban az erőmű közvetlen területéről és a kiszolgáló épületekről. Egészen pontosan három olyan mérőpont volt, ahol jóval magasabbra nőtt a sugárzás.

Mind a három pont egyetlen kiugró értéket közölt 21:50-kor, amit követően több jel nem jött tőlük, noha – mint említettem – a jelentési frekvencia szerint eleve nem ekkor kellett volna (egész órakor, néhány óránként jeleztek addig) jelenteniük, továbbá több mérőpont még a közvetlen környezetükben is ezt követően, a megszokott ütemezés szerint jelentett, van, amelyik egészen másnap 1:00-ig.

A kiugró mérték körülbelül 3000 nSv/h-ról 60.000 nSv/h-ra való növekedést jelent három mérőponton, ami valóban hússzoros. A kiugró, hússzoros értékek egy épületekkel tarkított, jelentős részben kiépített területre összpontosulnak, ahol a kevés elérhető térkép alapján kiszolgáló helységek állnak, illetve a föld alatti hűtővíz/folyékony hulladék tartályok találhatók (piros színnel keretezve). Másik oldalról, egy, ugyancsak ott található, negyedik detektor végig működött és egyáltalán nem jelentett megemelkedett értéket.

Terkep Csernobil

Forrás: Google Maps/SaveEcoBot/saját szerkesztés

Egyébként, ha jól értem, az elemzett adatokat leközlő SaveECOBot a DAZV adatait vizualizálja (az ukrán oldal már nem tölt be), és a nemzetközi médiában több helyen felismerhető, hogy a szakértői nyilatkozatok ezekre az értékekre és erre az információforrásra hivatkoznak.

Ami érdekes még, hogy az ukrán hatóságok az EU felé is jelentenek adatokat a Radioactivity Environmental Monitoring (REMon) rendszerbe. A furcsaság az, hogy Csernobilból ebbe a rendszerbe már a 2022.02.24 UTC 05:00-kor esedékes adatok sem érkeztek be (az utolsó adatszolgáltatás 2022.02.23-án történt), miközben aznap még egész Ukrajnából tovább jelentettek (Csernobillal együtt Lvivi terület is inaktívvá vált), majd 2022.02.25 óta teljesen megszűnt az adatközlés az egész országból és Szlovákiából (pedig az ukránoknak a nemzeti rendszerükből még van 2022.02.25-ös adatuk is, mint említettem).

Mindez azért is furcsa, mert Zelenszkij 2022.02.24-én 16:00-kor még a jövőben bekövetkező eseményként írt Csernobil oroszok általi elfoglalásáról, Franak Viačorka 2022.02.24-én 18:07-kor pedig már múltidőben. Vagyis Csernobil és az Lvivi terület jóval hamarabb került le a ROMon térképéről, semmint az oroszok elfoglalták volna a területet (az időzónák miatt az összevetés vélhetően nem teljesen pontos, de a lényegen ez nem hinném, hogy változtat).

Természetesen lehet, hogy egyszerűen fontosabb dolga is akadt az ukrán üzemeltetőknek, semmint az adattovábbítással bíbelődni, de feltételezem ez egy automatizált rendszer, ami vélhetően valamely oldalról szándékosan lett leállítva, kifejezetten Csernobil és az Lvivi terület vonatkozásában legkésőbb 24-én hajnalban, és az egész országra nézve 25-én.

Az adatokat szolgáltató, egyébként jelenleg elérhetetlen kormányzati MEDO-PS informatikai rendszer adatai látszólag megegyeznek a SaveEcoBot adataival (a 21:50-es csúcsértékek „beleégtek” a 2022.02.25 01:00-ás kimutatásba)

Ami pedig továbbra is zavarbaejtő, hogy ugyan a SaveEcoBot rendszere sajnos nem írja, hogy milyen időzóna szerint dolgozik (miért térne el az ukrántól, ahonnan az adatokat eleve kapja?), de úgy tűnik, hogy csak órákkal azután jelzett először hirtelen emelkedett értékeket a területen, hogy az oroszok már elfoglalták azt.

És ami még fontosabb: az emlegetett három detektor hamarabb jelzett jelentősen megemelkedett értéket, mint az erőmű tágabb környezete, ami csak órákkal később. Vagyis: a megemelkedett értékek (idősíkra helyezve) az erőműtől indulva kifele terjedtek, nem pedig kívülről haladtak az erőmű felé.

Egyébként, ez az érték bár magas, de egyáltalán nem rendkívüli, összehasonlításként: 2022.02.16-án, a német Offenburgban 1160 nSv/h-t jelzett a REMon rendszere. Ehhez képest, egy eleve atomszennyezett környezetben a nyolcszoros vagy épp hatvanszoros érték sem tűnik soknak. Másik oldalról viszont nem lehet tudni a maximum értékeket (és annak dinamikáját), hiszen a detektorok többségéből a mért legmagasabb pontokon szűnt meg az adatszolgáltatás ebbe a rendszerbe.

A jelenséget tehát a szakértői magyarázatok szerint orosz lánctalpas katonai járművek okozhatták, vagy például alacsonyan repülő helikopter(ek) épp akkor és ott kavarták fel a port, vagy akár egy kisebb lokális, „hagyományos” tűz is eredményezhette mindezt, vagy adathiba.

Moszkva szerint a sugárzás mértéke jelenleg normális szinten van, és nem tér el a megszokottól, ahogy említettem, a környező országok sem tapasztaltak semmilyen eltérést, és a nyilvános adatokból is ez látható a jelenleg működő pontokon (a növekmény iránya alapján a jelenleg is működő, fehérorosz Brahin detektora lehet érdekes).

És vélhetően már felhasználta volna bármely fél az ezzel ellentétes valóságot, ha létezne (nyilván ezerféle módon lehet a területről információt szerezni, speciális repülőgépek, műholdfelvételek és bármely egyéb hírszerzési eszköz segítségével).

Update (2022.02.27 13:04): a REMon rendszerbe Ukrajna egy részéből ismét érkeztek adatok, Csernobilból nem.

Update (2022.02.28 16:36): elkezdtek frissülni a csernoblili adatok: az erőmű környéki érzékelők újra aktívak és, amely korábban magasabb értéket mutatott és ismét aktív, az jelenleg már a megszokott mértékű sugárzásról számol be.

eromu

Forrás: SaveEcoBot

Továbbra is inaktív, de újabb adatokat közölt azonban a három kiugró értéket mérő egység: a környezetterhelés az adatok alapján 2022.02.25. 10:40-kor még magasabb volt, és elérte a 93.000 nSv/h-t.

Azonban még mindig nem lehet látni, hogy ezeken a pontokon milyen értékkel tetőzött a sugárzás, mert későbbi adatok továbbra sem jelennek meg az alkalmazás felületén. Rövid időre ismét elérhetővé vált az ukrán állami rendszer, mely megerősíti, hogy az ukrán nemzeti adatok egyeznek a SaveEcoBot adataival:

eromu2

Forrás: srp.ecocentre.kiev.ua (2022.02.28. 16:53)

Csernobil időközben ismét jelentett a REMon rendszerbe, a megszokott, normál értéknek megfelelően.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld