Honvédelem és nemzetbiztonság

Meglepetések a 2021-es Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató kapcsán

repülőnap

Bár úgy alakult, hogy nem tudtam jelen lenni azon a sajtótájékoztatón, amit a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, mégis megpróbálok a korábbi és friss információk alapján rámutatni egy-két érdekességre.

A sajtótájékoztatóval egyidejűleg élesült a repulonap2021.hu weboldal is, ahol a későbbiekben majd jegyek megvásárlására is lehetőség lesz, és ezzel együtt megismerhetővé vált a tervezett program is. A részt vevő, repülő haditechnika kapcsán azóta meglehetősen sokfelé és sokféle kritika jelent meg, noha kétség kívül vannak olyanok is, akiknek tetszik a tervezett program.

Én elsődlegesen arra hívnám fel a figyelmet, hogy talán nem tévedés azt gondolni, hogy a repülésen kívül értelmezhető Haditechnikai Bemutató idén jóval nagyobb hangsúlyt fog kapni, mint korábban. Ez egyfelől kódolva van a sajtótájékoztatóba, másfelől a korábbi nyilatkozatokba egyaránt.

Másodsorban ugyancsak nyilvánvaló a nyilatkozatok és a rendezvény weboldala alapján egyaránt, hogy a hangsúly jelentős részben a fiatalabb korosztály és a toborzás irányába fog elmozdulni, és nem feltétlenül a haditechnika iránt érdeklődő 30+ korosztályt szeretné a Magyar Honvédség kielégíteni, akikre a jövő hadserege aligha fog már épülni (pedig milyen jó lenne, ha mindkét irányba nyitott, a civil munkaerőpiaccal szimbiózisban élő rendszer lenne).

Harmadrészt – és talán ez a legérdekesebb – szembeötlő a legnagyobb NATO szövetségesünk, az Amerikai Egyesült Államok távolmaradása a dinamikus programoktól, de ez valójában többször is megtörtént már korábban. Én inkább úgy fognám meg ezt a kérdést, hogy az már valóban szokatlan, hogy egyetlen amerikai típus sem repül, semmilyen színekben.

Nincs egyetlen F-15/F-16/F-18/F-22/F-35 variáns sem a dinamikus programban és ez a véleményem szerint valóban példa nélküli, nemcsak Magyarországon, hanem általában, egy nemzetközi katonai repülőnap kapcsán is, Kelet-Európától nyugatra. De jobban megnézve a programot, hiányzik az orosz oldal is, a MiG-29, Szu-27 gépek, és a tetszőleges számú modernebb társaik egyarányt.

Hogy ez mennyire tudatos, azt nem tudom, hiszen a rendezvény megszervezése nem lehetett egyszerű, és a program talán még változhat is a rendezvényig. Mindenesetre a részt vevők kapcsán mintha az európai és regionális térség kerülne a fókuszba, de persze itt is meglehetősen tág értelmezéssel. Az már csak hab (és politikai kontraszt) lenne a tortán, ha az egyébként zseniális Orosz Vitézek mégis el tudnának jönni.

Ugyancsak tudatos, vagy sem, de „potensebb” vadászgépek fellépésének hiányában a magyar Gripent egyedül az Eurofighter Typhoon söpörhetné majd le az égről, egyébként pedig óriási lesz a kontraszt a többi résztvevő vadászgéppel szemben (és nem csak a Retro blokkra gondolok).  Így az egyébként valós technikai fejlődést nem lesz nehéz kiemelni és bemutatni.

Mindezt persze boríthatja egy programváltozás, vagy épp a statikus bemutatók. A magam részéről ezzel együtt azt gondolom, hogy meglehetősen érdekes lesz az égi és földi program egyaránt, de a fentiek miatt valamilyen szinten mégis más lesz ez a rendezvény, mint a korábbiak.

A repülőnap weboldala kapcsán pedig csak megemlíteni szeretném, hogy valamilyen cache megoldással (plugin szinten pl. W3 Total Cache) jelentősen javítható lenne a WordPress alapú oldal performanciája. Emellett optimalizálni kellene a megjelenő képeket, amik ebben a formában brutális problémákat okoznak a weboldal sebessége kapcsán.

Illetve – a jövőre nézve – esetleg megfontolandó lehetne lefoglalni az egyébként még szabad nrhb.hu domain nevet (Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató), később pedig esetleg erre építeni egy aldomain rendszert (pl.: 2021.nrhb.hu), vagy magát a weboldalt frissíteni az aktualitásokkal. A jelen pillanatban szerintem már csak idő kérdése, hogy a repulonap202n.hu domain neveket mikor foglalja le valami élelmes szerencselovag (ahogy a 2020 előtti évekre a HM EI), másrészt rossz látni az aktualitását vesztett domain nevek sorsát.

Végezetül pedig szeretném felhívni a figyelmet, hogy Szegeden nem sokkal később, egy ugyancsak nemzetközi repülőnap készülődik, amire érdemes akkor is odafigyelni, ha egyébként nyilvánvalóan eltörpül majd a kecskeméti rendezvény mellett.

Borítókép: Gyömbér Béla

 A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom