Honvédelem és nemzetbiztonság

Megjelentek a 2021-es katonai és nemzetbiztonsági hallgatói létszámkeretek

NKE költségvetés

Megjelent a kormány 1050/2021. (II. 15.) határozata a 2021-ben államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatásban felvehető, államilag támogatott és önköltséges hallgatói létszámkeretről.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló 2011. évi CXXXII. törvény alapján a 2021-ben az államtudományi és közigazgatási, a rendészeti, a katonai, a nemzetbiztonsági, valamint a nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatásban az újbelépő-létszámkeretet az alábbiak szerint határozta meg a kormány.

keret

A számokat érdekes lehet összehasonlítani a 2018-as létszámkeretekkel: mintegy 10% az összesített létszámkeret-növekmény. Ezen belül azonban meglehetősen jelentős változások vannak: az államtudományi és közigazgatási felsőoktatás alapképzés létszámkerete például kevesebb, mint felére csökkent, míg a mesterképzés nagyjából hasonló mértékben nőtt.

A nemzetbiztonsági felsőoktatásban viszont pont fordított a folyamat: az alapképzésben résztvevők száma több, mint háromszorosára nőtt, míg a mesterképzés kerete megfeleződött. Érdekes változás még, hogy immáron külön meghatározásra kerülnek az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem létszámkeretei is.

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom