Honvédelem és nemzetbiztonság

Megjelent a Magyar Honvédség Kibertér műveleti doktrínája

Honvédelmi kibertámadás

A magyar műveleti doktrínának nyilvánvaló előzményének tekinthető, hogy 2018-ban kezdődött el a NATO kibertér műveleti doktrína kidolgozási folyamata (AJP 3.20), majd a megszületését követően elkezdődött az ezzel összefüggő, nemzeti feladatok megfogalmazási szintjével, formájával kapcsolatos döntések meghozatala is.

Az általam korábban már feldolgozott, a honvédelmi szervezet 2022. évi kiemelt feladatainak, valamint a 2023–2024. évi fő célkitűzéseinek meghatározásáról szóló 3/2022. (I. 27.) HM utasítás ezzel összefüggésben fogalmazta meg a konkrét feladatokat.

Feladat lett a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központ megalakítása a meglévő kiberműveleti képességek integrálása és új képességek kialakítása révén. A megalakítás 2022. március 31-ig történő végrehajtásáért és az MH Kibertér-műveleti doktrína 2022. május 31-ig történő kiadásáért az MH PK volt felelős.

A kormany.hu beszámolója szerint a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központja – alkalmazkodva a biztonsági kihívásokhoz – az idei év elején alakult meg a Magyar Honvédség Katonai kibertér Műveleti Központ, a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, valamint a Budapest Helyőrségdandár Elektronikus Eseménykezelő Főközpont összevonásával.

Az MH Kibertér-műveleti doktrínára sem kellett 2022. május 31-ig várni, hiszen a napokban megjelent Honvédelmi Közlöny azt tartalmazza, hogy a 175/2022. (HK 4.) MH PK intézkedés már a Magyar Honvédség Kibertér műveleti doktrína (1. kiadás) című szolgálati könyv kiadásáról szólt, vagyis mára a doktrína is elkészült, és elérhető az MH Központi Doktrinális Adatbázisban.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom