Honvédelem és nemzetbiztonság

Megjelent a 2021-es hadgyakorlat-naptár

Mi-17

Ahogy az utóbbi években, az év végéhez közeledve, idén is megjelent a jövő évi, határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló rendelet, amely a járvány miatt feltételezem jócskán módosult 2020-as tényekhez képest eléggé ambíciózusnak tűnik.

Érdekesség, hogy kifejezetten nagyobb létszámú (500 fő fölött) gyakorlatok is várhatók, mint a Brave Warrior (1200), a Magyar-Holland-Amerikai FTX (650), a holland térítéses hadászati gyakorlat (1000), vagy épp a Defender Europe sorozat (3000).

A programból én három dolgot emelnék ki. Az egyik a European Tactical Airlift Programme Training (ETAP-T), amely kifejezetten szállító repülőgép gyakorlatként is el fogja éri a tervek szerint az 500 fős létszámot.

A második a KNBSZ aktív, önálló részvétele a kibervédelmi gyakorlatokon (bár ez már inkább megszokott). A harmadik pedig, hogy mintha felülreprezentált lenne a nem NATO tag Szerbiával közös programok száma (ami egyébként a magyar szakpolitikai tervekhez jól illeszkedik), amik közül már a rendkívül találó megnevezése miatt is kitűnik a CYBER TESLA kibervédelmi gyakorlat szerb, magyar és amerikai(!) részvétellel.

A teljes lista az alábbiakban olvasható, de ahogy az megszokott, év közben is módosításra kerülhet.

hadgyarkolat 2021A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom