Honvédelem és nemzetbiztonság

Megjelent a 2020-as hadgyakorlat-naptár

hadgyakorlat

Ahogy az utóbbi években, az év végéhez közeledve, idén is megjelent a jövő évi, határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének kormányzati feladatairól szóló rendelet, amely a 2019-es tervekhez és megvalósult gyakorlatokhoz képest  is jelentős eltéréseket mutat.

Az egyik ilyen eltérés az utóbbi évekhez képest, hogy a tervek szerint egyetlen 1000 fős, vagy nagyobb, magyar részvételi létszámú gyakorlat sem várható, miközben az idei évben több ilyen is tervezve volt (Black Swan, Brave Warrior stb.).

A második jelentősebb újdonság, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) immáron önállóan szerepel a rendelet táblázatában, olyan gyakorlatok mellett, mint a CYBER COALITION, a CYBER EUROPE, a LOCKED SHIELDS, a SWEEPSTAKES, a UNIFIED VISION, vagy épp a Cyber Tesla. Az elnevezésük alapján tehát elsősorban a kibervédelmi gyakorlatokon vehet majd részt önállóan.

Végezetül érdekesség, hogy a helikopteres kiképzések a korábbinál jóval nagyobb szerepet kapnak és jelentősebb méretűek lesznek, sőt, a második legnagyobb létszámú gyakorlat (olasz–magyar helikopter lövészet, 500 fő) eleve ilyen tematikát kap majd.

Ilyenek lesznek még továbbá a németországi helikopteres kiképzések, az AIR WOLF HUNTING, a már említett olasz–magyar helikopter (levegő-föld) lövészet és az amerikai–görög–magyar helikopter (levegő-föld) lövészet is.

Borítókép: Gyömbér Béla

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom