Honvédelem és nemzetbiztonság

Megismerhetővé vált a magyar szerepvállalás a 2019-es V4 EU Battle Groupban

Battle

Megjelent ugyanis egy intézkedés a Magyar Honvédség 2019. évi Visegrádi Négyek Európai Unió Harccsoport  (V4 EU BG) ideiglenes katonai szervezet kötelékébe kijelölt erők felkészítésének és tevékenységének támogatásával kapcsolatos feladatokról.

A magyar szerepvállalás feladata a V4 EU Battle Group részeként, megfelelő közjogi döntést követően békefenntartásban, békekikényszerítésben, humanitárius segítségnyújtásban, szemben álló felek lefegyverzésében és fegyverbegyűjtésben, kiürítési műveletekben, valamint a terrorizmus elleni harc katonai feladatai végrehajtásában történő részvétel.

Volt már magyar részvétel korábban is az EU BG-ben, egészen pontosan  2016. január és 2016. június között, amelynek tanulságait (így például az akkor még hiányzó V4 képességeket) az alábbi írásomban foglaltam össze tavaly októberben egy, az Antall József Tudásközpont (AJTK) szervezésében megrendezett kerekasztalbeszélgetés alapján.

A Magyar Honvédség Visegrádi Négyek Európai Unió Harccsoportban, 2019 második félévében készenléti szolgálatot ellátó szervezeti elemei a következők lesznek:

– Nem Kinetikus Modul magyar vezetéssel,
– Műszaki Modul magyar vezetéssel,
– a Felderítő Modulban egy kombinált felderítő képesség,
– a Katonai Rendész Modulban egy magyar szakaszerő,
– a hadszíntéri és műveleti parancsnokságon törzs kiegészítő és összekötő tisztek,
– logisztikai elemek,
– egészségügyi elemek,
– Nemzeti Támogató Elem.

A felkészülés egyébként már most is javában tart, például a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél is, ahol hídvetés mellett víztisztításra történt felkészítés. „Ez a gyakorlati felkészítés a harccsoport több elemét is érinti, és szükséges ahhoz, hogy az alakulat eleget tudjon tenni a nemzetközi felajánlás által vállalt kötelezettségeknek.”

Az MH V4 EU HCS aktiválása és települése esetén tevékenységét a fent megjelölt feladatok teljes spektrumában, Brüsszeltől számított 6000 km sugarú körben láthatja el. Az MH V4 EU BG állományának létszáma legfeljebb 350 fő lesz, amely valamivel több, mint fele a 2016-os vállalásnak.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom