Honvédelem és nemzetbiztonság

Megfigyelő eszközt vásárolna a Készenléti Rendőrség

Drón

A Védelmi Beszerzési Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság honlapján elérhető információk alapján egy darab „megfigyelő eszköz” beszerzése van folyamatban az ajánlatkérő Készenléti Rendőrség számára.

Mivel az ajánlattételi felhívásban körülírt eszköz műszaki követelményeinek leírása „Korlátozott terjesztésű!” minősítésű, így a tényleges követelmények csak körülbelül ismerhetők meg.

Annyit azért lehet tudni, hogy a beszerzés a BBA-5.1.2/6-2018-00009 azonosító számú „CROSSBORDER Horizontal 2018.- Műveleti kapacitás fejlesztése” elnevezésű projekt keretében történik majd meg.

Műszakilag pedig valószínűsíthető, hogy vélhetően egy pilóta nélkül légijárműről is szó van benne, amely hosszú üzemidőt biztosító tápellátású, hő- vagy infrakamera funkcióval, és 30x optikai zoom funkcióval rendelkezik, képe pedig minimum FullHD, és két tengelyen stabilizált.

Mindez azért nem egészen egyértelmű, mert az ajánlatok értékelési szempontjainál 10-es súlyszámot kapott a hordozó gépjárműre telepített tápellátás, 15-öt maga a repülő egység, és ugyancsak 15-öt egy dróndetektáló egység. A többi a nettó ár.

Az ajánlatok leadásának határideje jelenleg 2021. március 5-e, igaz a műszaki dokumentáció megismerhetősége a fentiek alapján korlátozott. A megfigyelő eszköz tehát vélhetően komplexebb lesz pusztán egy kamerás drónnál, a „dróndetektáló egység” és a projekt természete alapján pedig nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy vajon hova és mire szánják majd az eszközt.

Borítókép: illusztráció

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom