Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

Még legalább négy darab szállító repülőgép beszerzése várható a Magyar Honvédségnél

Repülőgép

Egy ideje elérhető az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának 2019.01.09-én készült jegyzőkönyve a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt személy, vagyis Korom Ferenc parancsnokjelölt kinevezés előtti meghallgatásáról. A jegyzőkönyv rengeteg érdekes információt tartalmaz a Magyar Honvédség fejlesztésével összefüggésben, ezért apróbb módosításokkal összegyűjtöttem a legérdekesebbnek tűnő nyilakozatokat.

Korom Ferenc a meghallgatása során elmondta, hogy 2 darab Airbus A319 katonai többcélú csapatszállító repülőgép és 2 darab Dassault Falcon 7X katonai, könnyű, többcélú szállító repülőgép beszerzésével lezárult a szállítórepülő képesség helyreállításának első lépcsője, és további 1 darab Airbus A319 és 3 darab közepes, többcélú katonai szállítógép beszerzésének előkészítésével megkezdődött annak második fázisa. „Ezzel teljessé válik azon képesség, amiben biztosított a magyar erők hadszínterek közötti, és hadszíntereken belüli légi szállítás.”

„A légvédelmi képesség fejlesztése érdekében elindult a földi telepítésű légvédelmirakéta-képesség, MSAM, a légvédelmirakéta-ezred műveleti központ, SAMOC, és a légtérellenőrző és légvédelmi rendszer azonosítási képességének, IFF MODE 5 és LINK 16, fejlesztése. A telepíthető katonai radarrendszer korszerűsítése érdekében kutatás-fejlesztési projekt és beszerzési eljárás előkészítése zajlik.”

Elmondta azt is, hogy mindezek mellett megkezdődött az önjáró tüzér-, a tábori és páncéltörő tüzér-, a vállról indítható, többcélú páncéltörő, a közepes és nagy hatótávolságú, irányított páncéltörő képesség kialakítására irányuló fejlesztés. A beszerzések véglegesítése a vonatkozó szerződések megkötésével lezárult, és az eszközök beérkezése a 2019. évtől megkezdődik.

Ezt követően áttért a támogató szakterület eddigi eredményeire: a hazai védelmi és gépipar bázisán kifejlesztésre és beszerzésre került 40 db Aries multimoduláris busz, emellett további 40 db gyártás alatt, míg az utolsó 20 darabra vonatkozó szerződés előkészítés alatt áll. „A jelenlegi szerződés megújításával folytatódik a gépjárműbeszerzési program, ennek kapcsán, az eddigiekhez hasonlóan, a RÁBA típuscsaládba tartozó eszközök beszerzésével számolunk.”

Kiemelte, hogy azt is észben kell tartani, hogy a honvédségnek 2026-ra nem csupán a hagyományos hadviselésre kell képesnek lennie; felkészültnek kell lennünk a katonai jellegű fenyegetések és katonai kihívások minden formájára, legyen szó akár a hibrid fenyegetések elleni hatékony fellépésről, a kiberhadviselésről vagy a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták elterjedésével járó hatások saját lehetőségeinknek megfelelő ellensúlyozásáról.

Dr. Benkő Tibor (Honvédelmi Miniszter) kifejtette: a C4ISR-képesség kapcsán történt további 1 Falcon beszerezése, amely a korszerű vezetésirányítás alapvető eszköze, formája és módszere. Ebben a tárgyban pedig további 1 darab A319-es kaliberű gép beszerzése lesz még folyamatban.

A fejlesztések részbeni indokolása kapcsán Korom Ferenc (parancsnokjelölt) elmondta: „(…) nyilván nem fizikális közvetlen veszélyeztetettsége van Magyarországnak, azonban a déli és a keleti fenyegetettség valóban jelen van, ahogy ön is elmondta, ráadásul ezeket nemcsak mi érzékeljük az ország fegyveres védelmi tervének felülvizsgálatakor, hanem a szomszédos országok is (…).”

A jegyzőkönyv, amelyből idéztem ezen a linken keresztül érhető el.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom