Külföld

Médiabombát robbant az orosz védelmi minisztérium

International Army Games

Az orosz védelmi minisztérium weboldaláról keveredtem az International Army Games 2019 honlapjára, amelyből kiderül, hogy 110 nap múlva idén is megrendezésre kerül a túlnyomórészt orosz-kínai érdekszféra országainak haditornája, immáron ötödik alkalommal. Az orosz vezetésű rendezvény lebonyolításába idén további kilenc ország, Azerbajdzsán, Örményország, Fehéroroszország, India, Irán, Kazahsztán, Kína, Mongólia és Üzbegisztán is bevonásra került.

A résztvevő országok összetétele és száma, az esemény mérete igazából évről-évre változik, feltételezem a rendezvény aktuális céljai is illeszkedtek a mindenkori orosz védelempolitikához. Tavaly meglehetősen érdekes lehetett, hogy a haditornán Irán, Izrael és Szíria is részt vett, továbbá egyedüli NATO résztvevőként Görögország is. A 2019-es rendezvényre Oroszország 86 országot hívott meg, többek között az Egyesült Államokat is.

Amire a címadással utalni akartam, az az, hogy már a tavalyi rendezvény médiamegjelenésén is látszott, hogy Oroszország építeni szeretne a rendezvényre, a látványosabbnak ígérkező elemeket élőben streamelte a Ruptly, a nemzetközi sajtó is több-kevesebb lelkesedéssel emlékezett meg a rendezvényről.

Idén viszont igazi PR/marketing bombára lehet számítani, és meglepő módon ez teljesen transzparensen meg is jelenik az orosz védelmi minisztérium honlapján. Ott ugyanis egy önálló, „speciális” multimédia projektként hivatkoznak a rendezvény weboldalára. Vagyis úgy tűnik, hogy a tartalom mellett mára a forma (propaganda) legalább olyan fontossá vált.

És a weboldal, valamint a koncepció egyáltalán nem tűnik rossznak, a honlap dizájnja egészen tetszetős (és biztos vagyok benne, hogy akiknek szánják azokat már rég felmérték, illetve azoknak tökéletesen meg is felel majd), a helyszínek jól áttekinthetők, a feladatok jól érthetők, de akit érdekel, azoknak a részletekbe menően transzparens is.

Vannak egészen PR érzékeny versenyek is, mint amilyen a kutyás verseny, vagy épp a főzőverseny, a jövő hadviselését pedig a drónreptetés képviseli majd. Kiberhadviselés, katonai hírszerzés, hibrid hadviselés, dezinformációs verseny nem lesz, pedig vélhetően jól teljesítenének az orosz katonák.

A projekt jelleg azért is érdekes, mert már száz nappal a rendezvény előtt ilyen látványosan készen van a weboldal (persze, találtam azért benne hibát) és a program (vagy ha úgy tetszik: a formátum) is, ha pedig csak magát a weboldalt nézném, akkor is hatalmas előrelépés a tavalyi megoldáshoz képest (mindezt úgy, hogy ha jó látom, lényegében  mindkettő a Tildán alapul).

Minden előremutató technikai fejlődés és PR/marketing mellett azért ráférne az orosz védelmi minisztérium weboldalára is egy kis ráncfelvarrás, különösen, amióta az Egyesült Államok védelmi minisztériuma lecserélte a régi dizájnt, és egy teljesen átlagos napon is képes ilyen cicás tartalmakat a látogatók elé tárni.

Borítókép: armygames2019.mil.ru

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld