Informatika

Már tucatnyi másik van

index

Az index.hu körüli események úgy tűnik, hogy tetemre hívták a domain szerencselovagokat. Mára már megszilárdult az a gyakorlat, hogy egy-egy ismertebb online márkanév körüli bizonytalanság kapcsán azonnal beindul a digitális aranyláz, és elkezdik a nevet felhasználva „lefoglalni” a releváns, vagy annak vélt domain neveket.

Ennek egyik mellékága, amikor kifejezetten ártó szándék vezérli a domain tulajdonosokat. Ilyen például amikor az nCore domain különböző variánsait átverésekhez használják, de most nem erről van szó. Ugyancsak létező mellékágak, a félregépelt domain nevekre szakosodott okosságok, ma hirdették meg például a rossszlanyok.hu domaint, ami hiánypótló lehet majd a maga nemében.

Általában ezekben az esetekben leginkább  valamilyen jól ismert, nagy forgalmú „márkanévre” akaszkodva próbálnak meg a tulajdonosok forgalmat generálni a weboldalukra, illetve ha jól sikerül a „foglalás,” akkor esetleg megvételre felajánlani a domain neveket.

Mindenesetre az index.hu körüli bizonytalanság 2020.07.22-től tucatnyi domainbejegyzést szült, amik azóta a domain.hu weboldalon már meghirdetésre kerültek, és amelyek valamilyen formában utalnak az index szóra, vagy a szélesebb körben ismerté vált szlogenekre.

Ezek a teljesség igénye nélkül (természetesen nem állítható, hogy mindegyik biztosan az index.hu domainhez kötődik, de nyelvtani-logikai értelmezés alapján ez a véleményem szerint feltételezhető):

indexit.hu
iindex.hu
indexhu.hu
tavozoindexesek.hu
veszindex.hu
ind3x.hu
masikindex.hu
indextra.hu
azigaziindex.hu
index1.hu
inddex.hu
freeindex.hu
szabadindex.hu
ujindex.hu
azindex.hu
bindex.hu
legyenmasik.hu
ezamasik.hu

Illetve vannak „véleményes” esetek is:

tindex.hu
frindex.hu
mindex.hu
indeszk.hu

A fent felsorolt domain nevek elsöprő többségén semmilyen tartalom nem érhető el, egy-két oldal közvetlenül valamilyen indexes oldalra van irányítva (lehet persze, hogy van köztük a korábbi szerkesztőséghez köthető is), illetve akad minimális saját tartalommal rendelkező oldal is, de talán meglepő módon már egy kifejezetten anti-index weblap is elkészült.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika