Informatika

Male gaze marketing

internet

Az utóbbi években meglehetősen sok online tartalmat írtam, illetve IT projektet vezettem, úgyhogy gyakran még akkor is ilyen szemmel nézem a weboldalakat, amikor talán nem kellene. Az utóbbi napokban azonban egy olyan oldal talált meg, amiről érdemes legalább néhány gondolatot leírni.

Ez pedig nem más, mint a PREMENS tablettának a weboldala, ami első, és sokadik ránézésre is a male gaze remek példája. Vélhetően eleve szubkultúra lehet a termék weboldalát, érdeklődő szemmel olvasni, és egészen biztosan nem én vagyok a célközönsége, de mégis van néhány dolog, amiről véleményt lehet formálni.

Az egyik jelenség, hogy az egyébként a PMS enyhítésére és a cikluszavarok rendezésére szolgáló gyógyszert szinte kivétel nélkül csak feltűnően kirúzsozott, tátott szájú nőknek, illetve nőkkel ajánlja a forgalmazó (persze lehet, hogy mindez csak a male gaze marketing karikatúrája, és eleve viccnek szánják).

Mármint tényleg, látványosan.

A másik, hogy a termék weboldalán szinte egyetlen átlagos, vagy plus size testalkatú nő sem látható, mutatóban, ha van 30+ korosztály, mindenki fiatal és modell alkatú, de ez még mindig lehet a targetált korosztálynak szóló, üzleti metakommunikáció.

Az viszont minimum vicces, hogy mindenki extrém boldognak is tűnik a feltételezhetően a gyógyszer felhasználóit megtestesítő képeken (leszámítva, ahol a PMS-t elemzik, de ott kontrasztosan), noha a gyógyszer mindössze a normális egészségügyi folyamatokat próbálja kialakítani.

Még mindig a humoros oldalon értelmezhető a PREMENS tabletta blogja. Ami annyira nyilvánvalóan nem blog, hogy még a látszatát is kerüli. Nem mintha bármiben hitelesebb lennének az influencerek előtti online marketinget fémjelző bérblogok, de azok legalább megfelelő összegért kiléptek az álKaták és a stock fotók kereteiből.

Ha pedig stock fotó: nem árt átnevezni őket, ha több weboldalon is használni szeretnénk a képeket, jó példa erre a PREMENS webodalának “Kényeztetés” szekciójának képe, amely eredetileg a “huvelygomba-gyakori-kerdesek” nevet viselte.

Ajánlom a forgalmazó figyelmébe az újabb trendeket, hátha be tudná illeszteni:

Belle Delphine gif.gif
By Cold Ones Clips, CC BY 3.0, Link

A PREMENS tabletta hatékonyságát a fent leírtak alapján nem lehet megítélni, a fenti gondolatmenet kizárólag a termék marketing megjelenését mutatja be, egy személyes vélemény erejéig.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Informatika