Honvédelem és nemzetbiztonság

Magyarország növeli védelmi ipari kapacitásait

Védelmi ipari

A 1430/2019. (VII. 26.) határozata alapján a kormány a HDT Védelmi ipari Kft. „bejegyzés alatt” (1133 Budapest XIII. kerület, Pozsonyi út 56.) vállalat részére, a védelmi ipari kapacitásbővítés érdekében történő beruházás finanszírozására nyújtott, nagy összegű hitel mögötti kezességvállalásról döntött.

A Magyarország védelmi ipari kapacitásbővítéséhez szükséges állami kezességvállalásról szóló határozat szerint, a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló törvényben meghatározott célokra nyújtani kívánt, legfeljebb 38 800 000 euró (tehát több, mint 12 milliárd forint) összegű hitelből eredő fizetési kötelezettségek 100%-áig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli.

Az állami készfizető kezességvállalásért a hitelfelvevő által fizetendő kezességvállalási díj mértékét a fennálló hitelállomány összegére vetített, évi 0,5%-ban határozza meg azzal, hogy a hitelfelvevő a hitelszerződés hatálybalépésének évében a hatálybalépéstől számított időszakra időarányos díj fizetésére köteles. A HDT Védelmi ipari Kft. székhelyként megjelölt címen egyébként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. működik.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom