Honvédelem és nemzetbiztonság

Magyarország csatlakozik a Terrorizmus Elleni Hálózathoz

Terrorizmus TEK

A Kormány 1067/2019. (II. 27.) Korm. határozata nyomán Magyarország csatlakozik az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében felállítandó Terrorizmus Elleni Koordinátorok Globális Hálózatához, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete keretében már működő Terrorizmus Elleni Hálózathoz is.

Az ENSZ Terrorizmus Elleni Hálózat célja a terrorizmussal szembeni fellépés kapcsán a jó gyakorlatok és a tapasztalatok megosztása, az együttműködési lehetőségek felkutatása és kibővítése, méghozzá a United Nations Counter-Terrorism Centre (UNCCT) égisze alatt.

Utóbbi intézmzény egy külön webportált, illetve internetről elérhető platformot hozott létre (Network against Terrorism – vagyis NAT) az együttműködő terrorelhárító intézmények számára, a biztonságos információmegosztás érdekében. Az ENSZ keretein belül zajló terrorelhárítási együttműködés alapja egyébként a 2006-ban elfogadott Globális Terrorelhárítási Stratégia.

A határozat szerint a külgazdasági és külügyminiszter jelöli majd ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a nemzetközi terrorizmus elleni fellépés nemzetközi vonatkozásainak összehangolása terén illetékes személyt.

A belügyminisztert pedig a  vezetése vagy irányítása alatt álló szervnél fogja kijelölni a nemzetközi terrorizmus és Magyarország azzal szembeni gyakorlati fellépésének összehangolása terén eljárni jogosult személyt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom