Honvédelem és nemzetbiztonság

Magyar segítséggel létesítene Szlovénia hadikórházat Maliban

Role 2 kórház

Pár nappal ezelőtt jelent meg az MTI hír, amely szerint mobil hadikórházat telepítene 2023-ban Maliba Szlovénia, és ebben Magyarország közreműködését is kérte. Matej Tonin szlovén védelmi miniszter azt mondta: Szlovénia biztosítaná a felszerelést és a technikai hátteret, Magyarországot és más partnereket pedig a személyzet biztosítására kérte fel.

A szlovén védelmi miniszter kiemelte azt is, hogy Észak-Afrika fontos terület az európai stabilitás és béke megteremtésében, hiszen az a migráció egyik „forrása”.  Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovénia egyetért abban, hogy a gondokat, problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeznek.

„Ezért tervezi Szlovénia is Maliban mobilkórház építését. Azt mondta: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy miként tudnának egészségügyi szakszemélyzettel részt venni az afrikai kórház működtetésében. Ennek kapcsán azt is közölte, hogy Magyarország erősíteni kívánja jelenlétét Észak-Afrikában, elsősorban a Száhel övezetben, mert ott olyan gondok, problémák vannak, amelyek kihatással vannak Európára, Magyarországra is” – olvasható az MTI közleményben.

A hír két okból különösen érdekes. Egyfelől az instabil mali belpolitikai helyzet miatt nemrég épp felfüggesztették az EUTM Mali katonai missziót, továbbá a napokban jelent meg Kerékgyártó Zsolt nem túl optimista kicsengésű (de mindenképpen a nehézségeket összegző), angol nyelvű összefoglalója mali tapasztaltairól, a National Security Review-ban.

A másik ok, hogy az EUTM Mali missziót egy ROLE-2 szintű tábori kórház szolgálta ki, amely képesség megteremtésére – ezek szerint a Mali missziótól függetlenül – eddig Magyarország is törekedett.

Ugyanis a kormány 1674/2018. (XII. 13.) Korm. határozata alapján – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében – Magyarország védelmi képességének további erősítése és a Magyar Honvédség korszerű egészségügyi ellátó képességének fejlesztése érdekében a honvédelmi miniszter megkezdhette egy új, ROLE-2 egészségügyi ellátó létesítmény beszerzését.

A beszerzéshez forrás is volt rendelve, mivel engedélyezve lett a kapcsolódó logisztikai támogatási és szolgáltatási feladatok biztosítása érdekében szükséges, több költségvetési év (2020–2021) előirányzatait érintő kötelezettségvállalás is, mintegy 7.680.000.000 forint értékben.

Ehhez képest úgy tűnik, hogy ez a képesség nem a Mali misszióban esik majd át a tűzkeresztségen, mivel úgy tűnik a nyilatkozatokból, hogy Magyarország csak személyi állományt ajánlott fel az üzemeltetéshez, míg a technikát Szlovénia fogja biztosítani.

Borítókép: EUTM

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom