Honvédelem és nemzetbiztonság

Magyar katonák is részt vesznek a szíriai és iraki légtér ellenőrzésében

Iraki

Talán nem túl ismert, hogy bár a szíriai és iraki helyzet rendezésében több NATO tag is aktívan részt vesz, közös NATO alakulatok csak meglehetősen szűk körben nyújtanak közvetlen támogatást az Amerikai Egyesült Államok által vezetett koalíciónak. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára 2017. március 23-án Budapesten erről a részvételről azt nyilatkozta, hogy a szövetség AWACS felderítő repülőgépekkel támogatja az amerikai vezetésű koalíció harcát Szíriában és részt vesz az iraki biztonsági erők kiképzésében is.

Az AWACS támogatás módjában és mértékében azonban 2017. május második felében változás történt. A NATO egyik közleménye alapján megismerhető, hogy 2016. októberétől már a térségben működtek a légiforgalmat felderítő NATO repülőgépek, azonban eddig a feladatuk a háborús övezet feletti légtér megfigyelésére, információszerzésre és az aktuális katonai szituáció felderítésére korlátozódott.

A júniusi módosítást követően a NATO AWACS repülőgépek – amelyek bázisa egyébként a törökországi Konya – immáron nem pusztán megfigyelő szerepet játszanak, hanem lényegében légiforgalmi irányítást és koordinációt is végezhetnek. Mindazonáltal a NATO közlemény és az erről szóló Al-Jazeera híradás szerint sem koordinálhatnak majd például légicsapásokat a NATO repülőgépek.

A döntés nem lehetett különösebben meglepő, hiszen Jens Stoltenberg a katonai szövetség brüsszeli csúcstalálkozója előtt már májusban jelezte, hogy a NATO valamilyen formában a továbbiakban is támogatni fogja az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíciót. Hangsúlyozta azt is, hogy a NATO elsősorban az AWACS  E-3A radargépeivel kíván a térségben jelen lenni.

A misszióról a NATO egy rövid tájékoztatót is összeállított pár nappal ezelőtt, ami lényegében összefoglalja a fentieket. Annyi még kiderül belőle, hogy a szíriai és az iraki légteret Törökországból és a nemzetközi légtérből is ellenőrizni tudják, hiszen a célpont a méretétől, jellegétől és repülési magasságától függően akár 400-520 kilométerről is nyomon követhető az AWACS repülőgépek segítségével.

A NATO szerepvállalásnak magyar vonatkozása is van, amit a béketámogató műveletekben részt vevő állomány részletes kategóriába sorolásáról szóló egyik HM utasítás is megerősít. Új kategóriaként jelent meg ugyanis a „NATO Korai Légi Előrejelző és Irányító Parancsnokság állományába tartozó, AWACS repülőgépen szolgáló, az Iszlám Állam elleni koalíciós művelet támogatásában részt vevő” állomány. Vagyis a magyar részvétel a konkrét misszió kapcsán nem pusztán elméleti lehetőség, hanem a gyakorlatban is megtörtént.

Később rátaláltam egy érdekes videóra is. A NATO Facebook oldala ugyanis – a májusi nyilatkozatra meglehetősen gyorsan reagálva – közzétett egy „propagandavideót” a NATO Iszlám Állam elleni szerepvállalásával kapcsolatban, pontosan azokra a területekre fókuszálva, amit Jens Stoltenberg is kiemelt. Ebben a rövid videóban egyetlen NATO tag felvarrójára fókuszál rá a kamera: egy magyar katonáéra. (Ez csak azok szerint lehet véletlen, akik nem hisznek a kremlinológia eredményeiben.)

A magyarok részvétele a NATO AWACS misszióban mindazonáltal nem szokatlan, hiszen 11 éve csatlakoztak az első magyar katonák a NATO Repülőgép-fedélzeti Korai Előrejelző és Irányító Komponenséhez az Air Base blog erről szóló írása alapján. A magyar katonák mostani részvétele egyébként is praktikus lehet, hiszen a szíriai és orosz légierő által használt repülőeszközöket és harceljárásokat is jól ismerhetik a hazai szakemberek, bár a feladat most elsődlegesen a légiforgalom koordinációja lesz.

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom