Külföld

Magyar gyártású hajó is részt vett az orosz-ukrán konfliktusban

Hajó

Lényegében már számtalan forrásból (és olvasat szerint) rekonstruálható, hogy mi történt az Azovi-tenger kapujában. A magyar sajtó általánosságban leközölte azt az álláspontot, miszerint „a konfliktus azzal kezdődött, hogy az FSZB egy orosz felügyelet alatt álló hídnál egy teherhajóval gyakorlatilag eltorlaszolta az utat három ukrán hajót előtt az Azovi-tenger felé. Ezt követően helikopterek is cirkálni kezdtek a hajók felett, majd az FSZB tüzet nyitott a flottára.”

Az orosz álláspont nem kapott ekkora nyilvánosságot. Az orosz FSZB szerint ugyanis 7:20-kor felszólították az ukrán hajókat, hogy azonnal hagyják el az orosz vizeket. Erre válaszul az ukrán hajók 8:35-kor – állítólag – harckészültségbe helyezték magukat, a lövegekről eltávolították a takaróelemeket, és 45 fokos szögben becélozták az orosz hadihajókat. Vélhetően tehát ezt értékelték később provokációnak.

Természetesen akár mindkét állítás is igaz lehet, mint ahogy valótlan is. Még időrendiségében sincs összhang a két olvasat között, mivel az FSZB leirata alapján 20:45-kor történtek figyelmeztető lövések, a Ka-52-es helikopter viszont jóval később, csak 21:27-kor jelent meg a térségben. Az eseményekről általánosságban tehát egyáltalán nincs összhang a nyugati médiában elterjedt hírek és az FSZB közleménye között, ami persze talán nem is meglepő.

Amiben viszont egyetértés van, az az, hogy a konfliktust közvetlenül megelőző ukrán manőverekben részt vett egy, a Magyar Hajó- és Darugyár Angyalföldi Gyáregységben épült, Tartu-osztályú tengeri áruszállító hajó is, a MEZENNY. A szállító hajó 1965-től a szovjet haditengerészet Fekete-tengeri flottájának szárazáru szállító ellátóhajóként szolgált, majd az ukrán haditengerészethez került, és jelenleg U753 Gorlovka (Horlivka) néven üzemel.

Bár tényleges konfliktus végül az ukrán „Berdyansk”, „Nikopol” és a „Yany Kapu” hadihajók, valamit az orosz hatóságok hajói között alakult ki, de az FSZB „érdeklődését” eredetileg a „Gorlovka” és a „Yany Kapu” manővere, illetve útvonala váltotta ki. Az ex-MEZENNY azonban úgy tűnik, hogy végül kimaradt a konfliktusból.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld