Külföld

Magyar fantomcég egy bangladesi megfigyelési botrányban

PICSIX

Az Al Jazeera oknyomozó csapata tárt fel a minap egy érdekes ügyet, amely szerint a bangladesi hadsereg – legalábbis papíron – vásárolt egy rendkívül kifinomult és hatékony mobiltelefon megfigyelő rendszert a magyar PICSIX Kft.-től.

Hogy az eszközök milyen célt szolgáltak az ENSZ missziókkal összefüggésben (vagy azoktól függetlenül) az egy érdekes kérdés, azonban, ahogy a bevezetőmben kiderül, a tőlünk meglehetősen távol zajló eseménynek van néhány, érdekesebb, magyar szála.

A bangladesi hadsereg ugyanis állítólag egy magyar cégtől, a PICSIX Kft.-től vette a megfigyelő technológiát, amely cégnek viszont nem lelte nyomát az Al Jazeera, és persze én sem.

A PICSIX termékei viszont nagyon is léteznek, csakhogy nem magyar, hanem izraeli gyártásúak, a névegyezés pedig biztosan nem véletlen, hiszen a P6 termékről van szó az Al Jazeera által leközölt fotókon pedig ilyen termék szerepel a dokumentumon.

A fedőtörténet persze egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Banglades nem ismeri el Izraelt, így feltételezem, hogy meglehetősen kellemetlen lehetett volna Banglades számára, ha a vásárlás közvetlenül történt volna. Legalábbis papíron.

Az izraeli Haaretz viszont nem tartja kizártnak, hogy bár nem itt gyártották, de mégis elképzelhető, hogy a technológiát valóban Magyarországról szállították, vagyis az üzlet akár itt is létrejöhetett, sőt, talán még az eszköz képességeit is itt demonstrálták a leendő vevő számára.

Banglades egyébként épp mostanában került a magyar média figyelmének központjába, hiszen most utasított vissza a magyar külügy 5000 felajánlott oltóanyagot, és foglalták le a Bangladesből visszatért Szász János összes informatikai eszközét és mobiltelefonját.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld