Adatvédelem és információszabadság

Looking at things

alapvető jogok biztosa

Valószínűleg sokan nem tudják, hogy az alapvető jogok biztosa, Dr. Kozma Ákos elképesztő országjárásba kezdett a koronavírus kapcsán, ami rendkívül pozitív, hiszen az esetlegesen felmerülő, alapjogias természetű problémák megelőzésének, illetve megértésének kézenfekvő módja a helyszíni jelenlét, megtekintés.

Mostani látogatásainak fókuszában jelenleg tehát a COVID19 járvány szempontjából releváns intézmények és helyszínek vannak, így meglátogatta már a kéthelyi otthont, a hegyeshalmi határátkelőt, sőt, még a szedresi speciális gyermekotthont is.

Ezek mellett Dr. Kozma Ákos ellátogatott a Belügyminisztériumba (KKB NVK?), ahol megvizsgálta az operatív törzs munkájának körülményeit is, az erről szóló híradásban szereplő vágóképek egészen az operatív törzs ajtajáig kísérték.

Látogatás az operatív törzs koronavírus ügyeleti központjában

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa 2020. április 17-én a Belügyminisztériumba, az Operatív Törzs Koronavírus Ügyeleti Központjába látogatott, ahol annak vezetője, Lakatos Tibor ezredes fogadta az ombudsmant.

Közzétette: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala – 2020. április 23., csütörtök

Akit tehát mindig is érdekelt, hogy az operatív törzs vajon hol tölti – a sajtótájékoztatókon túlmenően – az idejét, egy föld alatti, szupertitkos bunkerben, vagy épp a minisztériumi épületben, az részben talán választ kaphatott erre a kérdésre is.

Egy másik látogatása pedig a szentendrei rendőrkapitányságra vezetett (egyébként az OPCAT jelentések miatt az AJBH rendszeres rendőrségi látogató, például a fogdákban), ahol pedig elkísérte a házi karantént ellenőrző rendőröket. Az erről szóló kisfilmet ugyancsak bárki megnézheti, akit érdekel ennek a gyakorlata.

A szentendrei rendőrkapitányságra látogatott az alapvető jogok biztosa

A Szentendrei Rendőrkapitányságon tett látogatást 2020. április 17-én dr. Kozma Ákos, ahol az ombudsmant Kovács László r. ezredes, rendőrkapitány fogadta. A kapitányság vezetője rövid tájékoztatást adott az ombudsman és munkatársai számára a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedésekről, a személyi állomány felkészítéséről és a megtett megelőző intézkedésekről. Ezt követően az alapvető jogok biztosa olyan szentendrei rendőrök munkáját tekintette meg, akik a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását ellenőrizték.

Közzétette: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala – 2020. április 24., péntek

A címet egyébként az inspirálta, hogy Dr. Kozma Ákos látogatásait fotókkal gazdagon dokumentálják és zavarba ejtően hasonlatosak a mára már kissé megkopott, de összességében felejthetetlen “Looking at things” hangulatához.

Hogy mindez az alapvető jogok biztosának kisugárzásából, a fotós témához viszonyított szemléletéből, látásmódjából, vagy a megtekintős műfaj sajátosságaiból fakad, nem tudom (az is lehet, hogy mind, egyszerre), mindenesetre összegyűjtöttem egy rövid válogatást a képekből, amikor (a képek alapján) megtekintett:

jegyzetelő munkatársakat,
katonákat baromfibolt mellett,
köveket,
dísznövényt
kezét magasba emelő rendőr úrhölgyet,
gépsort,
védőruhát,
STOP táblát (hátulról),
hőmérőt.

Akiket a megtekintései még ennél is jobban érdeklik, azoknak ajánlom az AJBH weboldalát, ahol elképesztően gazdag megtekintéses képgyűjteménnyel találkozhatnak, igen gyakran egyenruhásokkal. Ez a terület vélhetően nem ismeretlen a korábban a ZMNE-n és a rendőrtisztin is oktató biztos előtt.

Ezzel pedig az állam alapjogokat potenciálisan érintő, esetlegesen korlátozó, de a biztonságot magasabb szinten garantálni kívánó tevékenységei (amelynek expanziója a jelenlegi helyzet nélkül is prognosztizálható volt, világméretű jelenségként) a jövőben akár még nagyobb fókuszt (és adott esetben megerősítést) kaphatnak majd az AJBH esetleges vizsgálatai során.

Összességében pedig vélhetően az információs deficit áll a “looking at things” hangulat mögött, hiszen a képek egy-egy eseményből kiragadva nem biztos, hogy elmondják az érdeklődőknek a felvételkészítés okát, és vele az információközlés konkrét célját, így ezzel lehetne talán még az AJBH oldalát tovább gazdagítani.

Borítókép: AJBH/Facebook

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom