Honvédelem és nemzetbiztonságZrínyi 2026

Letölthető a Zrínyi 2026 program

Zrínyi

Hónapok óta várja az érdeklődő közösség a kormány által már régóta bejelentett, egyes részleteiben eddig is ismert haderőfejlesztési program átfogóbb leírását (amelynek létezését eddig néhányan már kétségbe is vonták). Most viszont ez is elérhetővé vált a honvedelem.hu weboldalán.

Részletesebb elemzésre most nincs időm, néhány érdekességet emelnék ki belőle:

– a Zrínyi 2026 program keretében sugárhajtású kiképző repülőgépek beszerzésére is sor kerül,

– további kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétakomplexumokat szerzünk be,

– réskitöltő, valamint mobil háromdimenziós radarállomások beszerzése van napirenden,

– a Gripenek fegyverzeti rendszereinek korszerűbb eszközökre történő cseréje válik szükségessé,

– a kecskeméti repülőtéren megvalósuló fejlesztés eredményeként a repülőtér a Duna—Tisza közi régió
légi központja lesz,

– a tüzér és páncéltörő tüzér képesség újjáélesztése kapcsán a hordozóplatformok, valamint a kiegészítő eszközök esetében a hazai védelmi ipar bevonása is megtörténik,

– a kézifegyverek terén egy új magyar fegyvercsalád kialakítása, valamint magyarországi gyártóbázisainak megteremtése a cél,

kibervédelmi rendszer jön létre, amely megakadályozza a szemben álló fél behatolását a vezetési és irányítási rendszereinkbe,

– olyan tábori kórház felállítása, amely az életmentésre alkalmas harctéri ellátóhelyen túl már képes sebészeti beavatkozásra, diagnosztikai vizsgálatokra is.

Összefoglalva elmondható, hogy a program egyes elemei az utóbbi hónapokban már említésre kerültek különböző fórumokon, azonban egy részük talán csak most lett határozottan kiemelve. A közeljövő fejlesztései nagyjából jól körvonalazódnak a koncepcióban.

Azonban a 2026-ig tartó időszak teljessége tekintetében nagyon kevés konkrétum kerül megemlítésre, a fejlesztések ráadásul nincsenek időkoordinátára helyezve sem. Ezek miatt pedig a program tényleges tartalma sem rögzíthető pontosan. Nagyon sok általánosság mellett gyakorlatilag nehéz számonkérhető mérföldkőveket találni a programban, aminek a hatékonysága és eredményessége így nehezen lesz utólag mérhető.

Persze az is elképzelhető, hogy ez csak az érdeklődő lakosság tájékoztatását célzó tájékoztató füzet és létezik részletesebb program is a haderő fejlesztése kapcsán.

Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom