Honvédelem és nemzetbiztonság

Leszerelteknek is járhat a félmilliós év végi jutalom

Jutalom

Valószínűleg mindenki hallott már arról, hogy bruttó 500.000 forintott kaptak év végén a rendőrök, illetve más, fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítő személyek. A vonatkozó kormányhatározat alapján a jutalom legfontosabb  (de nem egyetlen) előfeltétele az volt, hogy az érintett 2019. december 1. napján szolgálatot teljesített.

Kérdés viszont, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki december 1-én még szolgálatban volt, de ezen jogviszonya megszűnt, mire a jutalmat garantáló, a fegyveres testületeknél szolgálatot teljesítő személyek 2019. évi fegyveres testületi juttatásának biztosítása érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1806/2019. (XII. 27.) Korm. határozata alapján a folyósítás megtörténhetett volna?

Nem tudom hányan lehetnek érintettek, de feltételezem december 1. és december 23. között is akadt több személy, aki leszerelt, és nyilván voltak olyanok is, akik megvárták, hogy mi lesz a Zsaruellátón megszellőztetett jutalommal. És persze akadhatnak olyanok is, akik épp ezért maradtak.

Én lényegében egy olyan helyzetben levő személytől kaptam megkeresést, akinek december közepén szűnt meg a szolgálati jogviszonya, néhány nappal a „megszellőztetés” előtt, néhány nappal december 1-e után. Azt kérte, hogy segítsek jogi megközelítésből alátámasztani azt az érvelését, hogy a december 1. után leszerelteknek is járhat a „félmilliós” év végi jutalom.

Őszintén szólva első ránézésre elég kevés esélyt láttam erre, hiszen feltételeztem, hogy a jogpolitikai szándék épp az állomány megtartása, esetleg bővítése volt (akkor még nem ismertem részleteiben a vonatkozó jogszabályokat), nem pedig a hagyományos értelembe vett jutalmazás.

Mindettől függetlenül – a jogszabályok pontosabb ismeretében – valóban nem találtam olyan okot, ami kizárta volna a konkrét esetben a jutalmat, és ezt később az érintett szervezet is megerősítette, a kérelem alapján pedig azóta már megtörtént az összeg kiutalása is.

A fentiek azért lehetnek érdekesek, mert bár feltételezem sokan megpróbáltak kérelmet benyújtani, akik érintettnek érezték magukat (itt hívnám fel a figyelmet, hogy a különböző szervezek, és esetek között eltérés lehet a részletszabályok miatt), de talán akadhatnak olyanok is, akik még nem tettek így.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom