Honvédelem és nemzetbiztonság

Közzétették a rendszeresített katonai gépjárművek listáját

Szállítójárművek és gépjárművek

Az idei év első Honvédelmi Közlönyében megjelent a Honvéd Vezérkar főnökének határozata az alkalmazásba vételre kerülő hadfelszerelésről, és intézkedési tervvel használatba vételre kerülő felszerelésről, vagy kicsit másként fogalmazva, az utóbbi időben rendszeresített gépjárművekről. A megszokottnál jóval olvasmányosabbra sikerült jogi norma lényegében bemutatja a rendszeresített eszközök típusát és az eszköz rendeltetését is.

A normaszöveg alapján az alábbi hadfelszerelések alkalmazásba vételét rendelték el:

 • LAND ROVER DEFENDER 110 TITHONUS katonai terepjáró személygépjármű

Rendeltetése: 1+1+4 fő szállítására alkalmas zárt parancsnoki katonai terepjáró személygépjármű, a honvédségi szervezetek személyi állományának, a felszerelésének és egyéb anyagoknak terepen történő szállítására. Az alkalmazás célja elsősorban terepen történő mobil járőrözési, menetoszlop kísérési, egyéb katonai és katasztrófavédelmi feladatok ellátása.

 • LAND ROVER DEFENDER 130 BATTLEFIELD AMBULANCE katonai terepjáró sebesültszállító bázisjármű

Rendeltetése: A Magyar Honvédség katonai szervezeteinél jelentkező harctéri sebesült személyi állomány helyszíni egészségügyi ellátása, valamint magasabb egységszintű egészségügyi ellátást biztosító helyre (ROLE-1) történő szállítása opcionálisan 4 fő fekvő, vagy 6 fő ülő testhelyzetében. A bázisjármű személyzete 1 + 2 fő.

 • RÁBA H25.324 DAET-111 típusú katonai terepjáró vontató bázisjármű és a SCHWARZMÜLLER T4 műszaki gép szállító pótkocsi – együttesen 25 t járműszerelvény

Rendeltetése: a Magyar Honvédség állománytáblás és missziós katonai szervezeteinél elsősorban a műszaki gépek szállítása és a jelentkező technikai mentési-vontatási és katasztrófavédelmi feladatok ellátása.

 • MAN TGS 40.540 6×6 BBS-MIL (03M) típusú háromtengelyes összkerékhajtású nyerges vontató és a GOLDHOFER STZ-H 6-74/80M típusú nehézgép szállító hattengelyes félpótkocsi – együttesen 70 t járműszerelvény

Rendeltetése: a Magyar Honvédség állománytáblás és missziós katonai szervezeteinél jelentkező nehézgép, illetve harcjármű szállítási igények és feladatok ellátása közúton és terepen.

A Magyar Honvédség rendszerébe intézkedési tervvel használatba vételre kerülő felszerelések használatát rendelték el:

 • Renault C/K 520 T6X4 E6 típusú nyerges vontató és Faymonville Multimax/TL típusú mélyágyas pótkocsi

Rendeltetése: a honvédségi szervezetek összetett nehézgép szállítási feladatainak biztosítása közúton és terepen egyaránt, elsõdlegesen a katasztrófavédelmi feladatok, valamint a nemzeti haderő szállítási feladatainak biztosítása érdekében.

 • BMW R 1200 RT típusú rendészeti motorkerékpár

Rendeltetése: a katonai rendészeti – járőrözési, katonai menetoszlopok kísérési, delegációbiztosítási, forgalomszabályozási feladatainak biztosítása közúton.

 • MERCEDES-BENZ Sprinter 516 típusú 9, 14, 18, 21 fős csapatszállító kisbuszok

Rendeltetése: a honvédségi szervezetek személyszállítása közúton és a kapcsolható összkerék hajtású jármű vonatkozásában enyhébb terepen, különös tekintettel rendészeti és tűzszerész feladatok végrehajtása esetén. Az eszközök a kiemelt rendészeti és tűzszerész feladatok gyors végrehajtásának érdekében megkülönböztető jelzéssel, valamint a közlekedőket erre figyelmeztető „Magyar Honvédség Katonai Rendészet” és „Magyar Honvédség Tűzszerész” felirattal kerültek ellátásra.

 • MERCEDES-BENZ Profile Genios 906BB35 típusú mentőgépjármű

Rendeltetése: a honvédségi szervezetek az egészségügyi biztosítással, különös tekintettel a tömeges bevándorlás okozta migrációs feladatokra, összefüggő mentési és betegszállítási feladatainak végrehajtása közúton.

 • Különböző típusú közúti személy – és áruszállító gépjárművek:

SUZUKI Vitara GL 1.6+ 2WD 5MT 88 kW/120 LE típusú személygépkocsi,
Škoda Octavia Style 1,8 TSI 132 kW/180 LE típusú személygépkocsi,
Škoda Octavia Combi Style 1,8 TSI 132 kW/180 LE típusú személygépkocsi,
Škoda Superb Style 2.0 TSI DSG 162 kW/220 LE típusú személygépkocsi,
VW T6 KombiRT 2.0 TDI SCRBMT110 kW/150 LE típusú mikrobusz,
VW T6 Kombi HT 2.0 TDI SCR BMT DSG – 110 kW/150 LE típusú mikrobusz,
VW T6 HT2.0 TDI SCR BMT típusú zárt áruszállító.

Rendeltetése: a honvédségi szervezetek napi ügyintézéssel összefüggő személy-, áru- és egyéni felszerelés szállítási feladatainak biztosítása közúton.

 • Különböző típusú haszongépjárművek:

TOYOTA Hilux 2,4 D4-D (EURO-6) duplakabinos „pick-up”,
TOYOTA Hilux 2,5 D4-D (EURO-6) duplakabinos „pick-up”.

Rendeltetése: a honvédségi szervezetek közúti és enyhébb terepen történő személy- és teherszállítással összefüggő idegenrendészeti, valamint a migráció kezelésével és az ideiglenes biztonsági határzár építésével kapcsolatos MH-ra háruló járőrözési, figyelési és felderítési feladatok meghatározott gyakorisággal történő végrehajtása.

 • MTZ 952.5 típusú traktor cserélhető adapterekkel (Kowalski Z 001/H 165 cm széles dobos fűkasza, Dexwal PSK 550 típusú só és homokszóró, GEO SPO 250 típusú hótoló)

Rendeltetése: a kijelölt katonai szervezeteknél a mezőgazdasági munkagép a cserélhető adapterekkel alkalmas az utak hó eltakarítására és síkosság mentesítésére valamint a szálas növények kaszálására. A mezőgazdasági gépek alkalmasak vontatási feladatok végrehajtására is.

 • CREDO ECONELL 12 2 ajtós, szóló autóbusz

Rendeltetése: az MH Pápa Bázisrepülőtér (a továbbiakban: MHPBRT) belső, illetve ahhoz szorosan kapcsolódó termináli utas szállítások végrehajtására. Az autóbuszok kizárólagosan az MH PBRT állományában üzemeltethetők.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom