Honvédelem és nemzetbiztonságKülföld

Közelben járt az orosz medve

S-400

A napokban zajlik a Slavic Shield 2019 gyakorlat Szerbiában. Az esemény érdekessége, hogy Oroszország a gyakorlatra kitelepítette az S-400-as és a Pantsir-S rendszereit is, amik jelenleg a legkorszerűbb, szélesebb körben is alkalmazott orosz légvédelmi fegyverrendszerek.

A gyakorlat második fázisa egyébként épp most, 2019.10.24. és 2019.10.29. között került megrendezésre Szerbiában. Az S-400-as és a Pantsir-S rendszerek a szerb Batajnic bázison kerültek felállításra.

Az elképzelt konfliktus kapcsán lövészetre is sor került a Pasulyanske-Levade lőtéren. Aleksandar Vučić szerb elnök egyébként épp a napokban jelentette be, hogy Szerbia Pantsir-S légvédelmi rendszereket vásárol Oroszországtól.

Az orosz TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint a szerb erők Neva-M1T és Kub-M rendszerekkel vettek részt az eseményen. Az amerikai kötődésű Stripes.com weboldal  többek között azt emelte ki, hogy az S-400-as rendszer most először jelent meg külföldi katonai gyakorlaton.

A szerb védelmi miniszter, Aleksandar Vulin köszönetét fejezte ki a szerb és az orosz elnöknek többek között azért is, hogy a két ország közelebb kerülhetett egymáshoz. Ezzel együtt az is bizonyos, hogy az orosz S-400 fegyverrendszer ilyen közel még soha nem került Magyarországhoz.

Kép: wikipedia.org

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom