Honvédelem és nemzetbiztonság

KOLIBRIT fejlesztenek a Magyar Honvédség részére

Légijármű

Pilóta nélküli felderítő eszköz fejlesztéséről döntöttek a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló 2016. évi XXX. törvény III. rész 75. § (2) bekezdés ae) alpontja alapján, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretei között.

A beszerzéssel érintett szervezet a Magyar Honvédség Modernizációs Intézet, amely bruttó 95.327.102 forintot fizet egy készlet többcélú UAS prototípus kifejlesztéséért. A KOLIBRI kifejezés alapján talán nem nagy tévedés arra következtetni, hogy a fejlesztés valamilyen kis méretű drón kifejlesztését célozhatja, de ez csak spekuláció.

A beszerzést a VBÜ Zrt. bonyolította és a nyertes ajánlattevő a Rotors and Cams Zártkörűen Működő Részvénytársaság lett, arra is tekintettel, hogy a szerződést műszaki-technikai sajátosságok miatt kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni.

Érdekesség, hogy (vélhetően más felhasználási területre) a Genevation cég ProTAR drónprojektje is felkeltette már a Magyar Honvédség érdeklődését, hiszen a kecskeméti repülőnapon és az MH tűztámogatást fejlesztő és képességintegráló gyakorlatok során is kiállításra került.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom