Külföld

Két problémám van az ukrán hatóságok által lefoglalt vibrátorokkal (18+)

Vibrator

Ma az index.hu vezető hírei között jelent meg az, hogy „Lefoglaltak 475 ukrán vibrátort, most elárverezik őket.” A faék egyszerűségű cikk lényege, hogy ukrán vámbűncselekmény során lefoglalt szexuális segédeszköz termékek értékesítéséből remél az ukrán állam kártalanítást.

Soha nem értettem, hogy ugyan mi olyan furcsa az ilyen hírekben, miért olyan különleges, ha állami eljárások találkoznak valamilyen módon a szexualitással. Miért lenne ez más termék, mint egy kiló só, vagy akármi más? És miért ne értékesíthetnék az új termékeket?

Erről még nem írnék, de azután egyre inkább haladva a cikk forrásai felé szeretnék rávilágítani két valódi problémára. A magyar hír tartalmazza, de azért nem emeli ki túlságosan azt, az ukrán hatósági kommunikációból származónak vélt szófordulatot, miszerint akkor kerül sor az árverésre, ha „A hüvelystimulátorok, nem agyonhasználtak vagy károsodottak.”

Talán ez a mondat lehetett volna átgondolást, vagy átfogalmazást igénylő. Az index.hu forrása a karpat.in.ua ezzel a mondattal kezdi a cikkét, jól megalapozva a továbbolvasáshoz szükséges hangulatot. Viszont az ő forrásuk, a strana.news a Google nyersfordítása alapján valójában azt írta erről, hogy „ha újak, nem voltak használatban, és nem sérültek súlyosan.”

Az első észrevételem tehát az a tipikus probléma, amikor az egymás fülébe súgó emberektől származó információk torzulnak a klasszikus, mindenki által ismert kísérletben, feltételezve, hogy ez a karpat.in.ua<-strana.news relációban nem szándékosan történt.

Bár maga a határozat is elérhető, de ukrán nyelvtudás hiányában nem tudom teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy az „agyonhasznált” szót tartalmazta-e az ukrán dokumentum. Szerintem, ha tartalmazott is erre utalást, akkor azt más szinonimával tette, és még ha így is van, akkor sem biztos, hogy nem arról van szó, hogy az ilyen (vagyis lefoglalt) termékeknél bevált szófordulatokat használták fel, szerencsétlenül.

Ha a fenti gondolatmenetben tévednék is az ukrán nyelvismeret hiányában, akkor a második probléma kapcsán egészen biztosan nem fogok. Ez pedig az, hogy a médiafogyasztók számára elérhetővé tett információk milyen elképesztően csekély szegmensét tárják fel a valóságnak.

Van ugyanis ez a hír, ami feltételezem – de meg nem értve – valaki számára humoros, de mindenképp olyan fénybe helyezik az ukrán hatóságokat, mintha azok egy nevetséges szakmaiságú eljárást folytatva járnának el (függetlenül, hogy a hivatalos kommunikációban végül használták-e a szerintem egyetlen szerencsétlennek nevezhető kifejezést, vagy sem).

A valóság ugyanis az, hogy a NAV nemhogy tervezi, hanem jelenleg is árverez lefoglalt szexuális segédeszközöket. Remélem ebből nem lesz két országgal arrébb is lead szekcióban hír. Magyarországon egyébként sokkal „komplexebb” szexuális segédeszköz termékek is megvásárolhatók ilyen, hatósági árveréseken, ami ugyebár ez a termék (csak 18+ felnőttek kattinthatnak a linkre).

Az ukrán esetben ráadásul kereskedelmi mennyiség került lefoglalásra, ami nyilván komolyabb értéket képvisel. A magyar esetben viszont látszólag találomra, egy-egy termék került kiválasztásra.

De hangsúlyozom: én semmi különöset nem látok ebben. Sőt, a termékek leírását és fényképezését is kulturáltan oldotta meg a NAV, aki akarja, az pedig a neve alapján megtalálja a terméket és dönteni tud arról, hogy licitál-e vagy sem (megjegyzem kb. duplaáron fut majd az árverés a piaci árhoz képest, vélhetően beárazva, hogy általában féláron már elvihetők az ilyen termékek).

Összességében persze a legnagyobb problémám, hogy ugyan mi olyan elképesztően humoros az „ilyen hírekben,” nem történnek-e ennél sokkal fontosabb folyamatok, események a világban? Persze, ha valakit megtermékenyítenek az ilyen lehetőségek, és szerencsés, akkor elmondhatja magáról, hogy ő a magyar államtól vett szexuális segédeszközben lelheti majd örömét.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld