Külföld

Katonai hatalomátvétellel bonyolódik Mali belpolitikai helyzete

Mali

Egy hónappal ezelőtt tettem fel a kérdést, hogy végérvényesen destabilizálódik-e Mali? Miután egyre erőszakosabb keretek között zajlott a Mali elnökét, Ibrahim Boubacar Keitát (vagy ahogy a transzparenseken látni: IBK) lemondatni kívánó ellenzék demonstrációja Bamakóban, megtörtént a katonai hatalomátvétel is.

A demonstrációk fókuszában leginkább az általános gazdasági problémák, a korrupció, a választások tisztasága és végül, de nem utolsó sorban a biztonsági problémák álltak.

A katonai hatalomátvételt „természetesen” a nemzetközi közösség elítélte, többek között a MINUSMA programot szervező ENSZ, de még Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is. A franciák mindazonáltal folytatni akarják az Opération Barkhane katonai műveleteket. A részben magyar katonai missziónak is tekinthető EUTM Mali semmit sem ír a kialakult helyzetről.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) szintén gyors lépéseket, szankciókat tervezett Mali ellen, és az események után nem sokkal egy virtuális konferenciát tartott, hogy eldöntse, milyen további lépéseket tegyen. Mali számára az esetleges politikai és katonai elszigetelődés nélkül is különösen fontos a gazdasági helyzetét stabilizálni kívánó segélyezési programok.

Épp ezért volt számomra meglepő, hogy már ma leült az ECOWAS tárgyalni a katonai vezetőkkel, ami pedig még meglepőbb, hogy a tárgyalások során – egyelőre – meglepően pozitívak voltak a nyilatkozatok.

Mindenesetre a katonai vezetés hatalmát átmenetinek tekinti, és állítólag igyekszik azt a számára megfelelő személynek mielőbb átadni, ennek érdekében pedig tárgyal az ellenzék vezetőivel.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld