KARAYEL

A haditechnika iránt érdeklődő internetet felrobbantotta az a felvétel, amelyet az LHSN.hu tett közzé, és amelyen az látható, hogy egy török gyártású, KARAYEL-SU típusjelű, felfegyverezhető drónt tesztelnek az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

A megjelenés azért sem meglepő, mert egyfelől a nemzetközi haditechnikai sajtó már utalt arra többször is, hogy a magyar fél érdeklődik a drónok, köztük a török drónok után.

KARAYEL

Ilyen tekintetben érdekesség, hogy az érdeklődésről beszámoló török forrásokból általában kimaradt (de nem mindenhonnan) a Vestel KARAYEL típusa, helyette az általam is többször emlegetett Bayraktar TB2 és az ANKA, AKSUNGUR szerepelt rendszeresen.

KARAYEL

A Vestel KARAYEL azután megjelent az idei kecskeméti repülőnapon, ahol kérdésként fogalmazódott meg bennem, hogy az esetleges drónbeszerzés miatt hozták-e Kecskemétre a török Vestel felfegyverzett gyártmányát?

KARAYEL

„A hölgy, akit sikerült elérnem annyit mondott, hogy nagyon sokan megkérdezték ezt már tőle az utóbbi két napban, és nyilván van valami oka, hogy épp ezt hozták ide. Gondoljon tehát mindenki arra, amire szeretne.”

KARAYEL

Másfelől, és amiről még nem írtam, és nem látok találgatásokat sem, hogy egészen pontosan hol is állt ez a drón. A pavilon ezen része a HT Division hátteret kapta, amely alatt szerepelt a Nurol, az Aselsan és a Vestel logója. Itt esetleg érdekes kérdés lehetne, hogy a kiállításon látható HT Division az valamiféle török cégszövetség, vagy ténylegesen a magyar HT Division Zrt-t jelenti-e: nyilván utóbbi.

KARAYEL

A magyar HT Division Zrt. a Nurol Makina járműveinek gyártása kapcsán került a középpontba, melyre részben Aselsan felépítmények kerülnek, vagy kerülhetnek. Innentől már csak egy gyártó HT Division alatti jelenlétének oka lehet kérdéses: a Vestelé (azzal, hogy természetesen más termék(ek)nél is lehet potenciális beszállító).

KARAYEL

A kiállítási jelenlét, a HT Division Zrt. alatti, és a török hírekben való eshetőleges megjelenés, és a most nyilvánossá vált képek alapján nekem sokkal valószínűbbnek tűnik egy török befutó a „dróntenderen,” mint a párhuzamosan emlegetett izraeli szál.

KARAYEL

Ha valaki visszaemlékszik a repülőnapra, akkor a Vestel gépe körül egyébként ilyen volt a hangulat.

KARAYELAz izraeli IAI-nál meg ugyanakkor ilyen:

KARAYEL

Fotók: Gyömbér Béla.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom