Honvédelem és nemzetbiztonság

Jön az MHSZ! Akarom mondani a Honvédelmi Sportszövetség!

MHSZ

Pár hónappal ezelőtt beszámoltam arról, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter újragondolta az eredeti, 2000-ben már bemutatott Nemzetőrség koncepcióját. A jelenleg megismerhető információk szerint most egy ideológia-mentes, a honvéd vezérkar irányítása alatt működő, egy hónapos és önkéntes felkészítésről lenne szó.

Nem sokkal később, Simicskó István honvédelmi miniszter, a 7/2016. (II. 25.) HM utasítással, 2016. február 15-től miniszteri biztossá nevezte ki Kun Szabó István szolgálaton kívüli vezérőrnagyot, aki korábban társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárként segítette a Honvédelmi Minisztérium munkáját, többek között az állami és kiemelt fontosságú ünnepi rendezvények megszervezése kapcsán. A feladata a Nemzetőrség részletes koncepciójának (bár magát a Nemzetőrség szót a kinevezése nem tartalmazta) kidolgozása volt.

A kinevezés mandátuma 2016. augusztus 14-én le fog járni, de nem marad munka nélkül a miniszteri biztos. A tegnap megjelent Hivatalos Értesítő szerint, Kun Szabó István vezérőrnagy, 2016. augusztus 15-től 2017. február 14-ig elő kell, hogy készítsen egy, a kormány részére benyújtandó előterjesztést, a köztestületként megalakítandó Honvédelmi Sportszövetségről.

Emellett kidolgozza és javaslatot tesz a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) honvédelmi nevelési és felkészítési szakpolitikájának, mint kiemelt kormányzati közfeladatnak a stratégiai szintű szervezeti irányítására, felügyeletére és képviseli a honvédelmi tárca, valamint a Honvédelmi Sportszövetség céljait, kiemelten a  honvédelmi nevelésnek a  köznevelésben és a  felsőoktatásban történő hatékony megvalósulásához szükséges kormányzati döntések előkészítésében.

Előkészíti és koordinálja majd továbbá a tárcák közötti és a honvédelmi tárcán belüli stratégiai szintű együttműködési megállapodások kidolgozását, valamint a honvédelmi nevelést, felkészítést és a katonai előképzést elősegítő kiemelt sportágak országos sportági szakszövetségeivel való együttműködést is.

A koncepció terve eddig is ismert volt, hiszen azt a Népszava már korábban is megemlítette, mint ahogy az eredeti Nemzetőrség-koncepció kapcsán is felmerült hasonló gondolat, még 2003-ban, amikor a Nemzetőrségen belül tevékenykedtek volna a néhai MHSZ-hez hasonló technikai hobbiklubok, ejtőernyősök, rádióamatőrök.

Erről Simicskó István honvédelmi miniszter az alábbiakat írta a Nemzeti értékeink védelmében c. kötetében.

“Nagyon fontosnak tartom, ha a különböző – a honvédelem számára is fontos – technikai sportokat (ejtőernyősök, céllövők, rádióamatőrök, vitorlázó- és sárkányrepülők) befogadná a nemzetőrség, mert mindegyiknek van katonai-szakmai jelentősége. Így gyakorlatilag az MHSZ egykori feladatkörét a nemzetőrség – sok más feladat mellett – elláthatna intézményes formában.”

Meg kell hogy mondjam, elég sokan fordulnak hozzám még most is rádióamatőr-klubok, vitorlázórepülők, ejtőernyős klubok, hogy igen nehéz körülmények között tudnak csak hódolni – a jó értelemben vett – szenvedélyüknek. Ezt azon politikusoknak keltene felvállalniuk, akik biztonságpolitikával foglalkoznak. Mindenképpen célszerű lenne – ha erre ilyen társadalmi igény van, akkor intézményes formában – a nemzetőrség keretein belül lehetőséget kell adni azoknak az embereknek, akik megszállottként, fanatikusként űzik ezeket a sportokat.”

Ha tetszett az írás, akkor ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom