Adatvédelem és információszabadság

Jogszabály-változtatással kíméli a kormány a dunai tragédia áldozatait a felesleges eljárásoktól

Dunai tragédia

A halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló rendelet módosításával a kormány a mai nappal elrendelte, hogy több ember halálát okozó tömegszerencsétlenség, illetve természeti katasztrófa esetén a hatóság a boncolástól eltekinthet, ha a szakértő nyilatkozata alapján a halál oka egyértelműen megállapítható, és a boncolás mellőzése az eljárás érdekeit nem sérti, így különösen, ha az áldozatok azonosítására az eljárás során az Interpol Disaster Victim Identification protokollja szerint kerül sor.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény szerint nem természetes a halál, ha a természetes módon való bekövetkezését a körülmények kétségessé teszik, így a halál tekintetében bűncselekményre utaló adat merül fel, vagy rendkívüli halálnak minősül, azaz a halált baleset okozta, vagy a körülmények arra utalnak. Rendkívüli halál esetén rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárást kell lefolytatni, kormányrendeletben meghatározottak szerint hatósági boncolást kell elrendelni.

A katasztrófa idején hatályban levő eljárásrend szerint a rendkívüli halállal kapcsolatos hatósági eljárást a halál rendkívüli jellegére utaló körülmény esetén hivatalból kellett lefolytatni. A rendkívüli halállal kapcsolatos eljárás célja a halál okának és körülményeinek megállapítása, ideértve a halál rendkívüliségének vizsgálatát, valamint a bűncselekményre utaló adatok felmerülésének kizárását.

Ha az eljárás célja másképp nem volt elérhető, a hatóság az elhunyt hatósági boncolását rendelte el, és ennek érdekében szakértőt rendelt ki. Ha a halál oka boncolás nélkül is megállapítható volt és bűncselekményre utaló adatok sem voltak, az egészségügyi adatok ismeretében a szakértő javasolhatta, hogy a hatóság a boncolástól tekintsen el. Ennek azonban előfeltétele volt, hogy bűncselekményre utaló adatok se legyenek.

Ezen eljárás alól képez tehát kivételt ezentúl az új szabályozás, miszerint több ember halálát okozó tömegszerencsétlenség, illetve természeti katasztrófa esetén a hatóság a boncolástól eltekinthet, ha a szakértő nyilatkozata alapján a halál oka egyértelműen megállapítható, és a boncolás mellőzése az eljárás érdekeit nem sérti. Az új szabályokat a módosító rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

Ajánlott tartalom