Külföld

Jeruzsálemben találkozott Szijjártó Péter Benjamin Netanjahuval

Jeruzsálem

Az előzetes terveknek megfelelően találkozott a mai napon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Gabi Askenazi külügyminiszterrel és Yizhar Shay tudományügyi miniszterrel Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Jeruzsálemben.

A látogatás alatt megállapodást írtak alá a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról, valamint a magyar-izraeli űrkutatási együttműködés szorosabbra fűzéséről is. Az eseménynek azonban voltak védelmi-biztonság vonatkozásai is. Ilyen volt például, hogy Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságos ország a zsidó közösség és a turisták számára.

(A videók lejátszásához Edge böngésző javasolt)

Másrészt hangsúlyozták a biztonság kapcsán a lélegeztetőgép-gyártásban kialakult együttműködés fontosságát is a BATM Advanced Communications cégcsoportba tartozó, de egyébként Vácon termelő Celitron kapcsán. Abban már van már némi eltérés, ahogy a nemzetközi média és a magyar média beszámolt a találkozó egyes részleteiről, és itt konkrétan Iránra gondolok.

Az MTI azt írta, hogy „Gabi Askenazi a regionális biztonság tekintetében kifejtette: a legnagyobb fenyegetést Irán jelenti, az ország nukleáris programja és regionális ambíciói nagy aggodalmat keltenek. Irán megszegte a nukleáris programjára vonatkozó ígéreteit, ezért a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie vele szemben, fokozni kell a rá nehezedő nemzetközi nyomást – vélekedett.”

Az izraeli The Jerusalem Post konkrétan arról írt (Izrael arra kéri az IAEA tag Magyarországot, hogy lépjen fel a nukleáris egyezményt sértő Iránnal szemben című cikkében), hogy az ülésüket követő nyilatkozatban Gabi Askenazi azt mondta, hogy „a regionális biztonságról beszéltek.” Elmondta azt is, hogy úgy gondolja, hogy a regionális stabilitásra és békére a legnagyobb veszélyt Irán jelenti. Izrael nem engedi, hogy Irán nukleáris fegyverekkel rendelkezzen, és nem engedi meg azt sem, hogy határaihoz közel iráni bázisok létesüljenek.

Összességében a véleményem szerint meglepően kevés együttműködési megállapodás lett bejelentve, különösen a találkozó szintjéhez képest, ráadásul az eredményeket sem biztos, hogy ezen a területen várták az elemzők. Például a francia i24 hírportál egyenesen „diplomácia és védelem” címkével hozta le még délelőtt a találkozó hírét, amiből az utóbbi a fentiek ellenére is meglehetősen kis hangsúlyt kapott utólag a beszámolókban.

A legérdekesebb ezzel együtt a francia média intenzív jelenléte az eseményeken, konkrétan az i24 úgy élőzte, közvetítette, elemezte a találkozót, hogy azt meg se közelítette se az izraeli, se a magyar média érdeklődése. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudom, mindenesetre Szijjártó Péter hamarosan Toulouse-ba, az Airbus fellegvárába utazik.

A cikkhez ITT lehet hozzászólni. Ha tetszett, ne maradj le a következőről:

 

Ajánlott tartalom

Továbbiak:Külföld